Wednesday, May 1, 2024
HomeАктуално от днесСтартира акция „Зима”

Стартира акция „Зима”

От 01 ноември 2021 г. до 30 ноември 2021 г. се провежда традиционната акция „Зима“, включваща три кампании. Кампанията „С безопасно превозно средство през зимата“ е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. и ще продължи от 01 до 10 ноември. По време на кампанията ще се извършват проверки на: светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания, спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства и ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Действията на полицейските служители ще са насочени към недопускане на движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС и такива без необходимото оборудване. През тъмната част на денонощието и при намалена видимост ще се следи за движението на велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на ППС с животинска тяга, които са без светлоотразителни жилетки или светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани.

Кампанията „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ ще се проведе от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Ще бъде засилен контролът към спазване на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, пътниците, пътуващите в нарушение на ЗДвП, а също и към такива, които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Ще се следи за недопускане на отнемане на предимството на пешеходците от страна на водачите на ППС.
В седмицата на третата неделя на месец ноември е обявеният с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 21 ноември 2021 година. По традиция той се отбелязва в храмовете на всички официални религии в страната.
Кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ е с насоченост към водачите на моторни превозни средства. Тя ще продължи от 21 до 30 ноември, като от полицейските служители ще се следи за техническата изправност и осветителните системи на ППС, а също и поведението на водачите спрямо пешеходците.
По време на акция „Зима“ ще бъдат извършвани огледи за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътната маркировка, както и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. При необходимост, от полицейските служители ще бъдат изготвени предписания към собствениците на пътя.
Съюзът на българските автомобилисти предоставя на водачите безплатни прегледи и консултации по отношение на състоянието и подготовката на автомобилите за зимния сезон. Всеки, който желае може да направи това в пунктовете на СБА и сервизите на Мото Пфое в рамките на Акция „Зима” от 1 до 7 ноември.
На територията на ОДМВР – Благоевград за периода 15.11.2020г. – 01.03.2021г. са станали 38 тежки ПТП с 1 загинал и 81 ранени.

Съвети за безопасно пътуване през зимата
1.От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм
2.В автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка
3.Превозното средство трябва да е технически изправно. Провери спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване
4.Поддържай устройствата за осветяване и сигнализация чисти, видими, регулирани и в изправност
5.Смени течностите в автомобила с подходящи за зимата. Особено важно е да смениш водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна
6.Подсигури се с вериги за сняг. Гумите с шипове са забранени
7.Винаги зареждай достатъчно гориво и оборудвай автомобила с буксирно въже
8. Не подценявай локвите и аквапланингите
При хлъзгав път спирачният път се удължава
При поледица не натискай рязко спирачката и не разчитай на системата за блокиране на спирачките (ABS – antilock brake system)
При използване на спирачка на хлъзгав път превозното средство може да поднесе и да се завърти
При внезапно навлизане в заледен участък не натискай рязко спирачката, убий скоростта с по-ниска предавка
При преминаване през тунел е възможно на изхода климатичните условия да са променени
Не забравяй, че тегленето с гъвкава връзка по хлъзгав път е забранено
Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, премини с ПС така, че да не изцапаш или нараниш пешеходците
9.Планирай маршрута си, информирай се за ремонти и обходи
10.При попадане в рискова ситуация сигнализирай на телефон 112

СЪДЪРЖАНИЕ НА АПТЕЧКАТА
Задължително съдържание на аптечката в автомобила:
♣ Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
♣ Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
♣ Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
♣ Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
♣ Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
♣ Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
♣ Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
♣ Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
♣ Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
♣ Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
♣ Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
♣ Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
♣ Безопасни игли – 6 бр.
♣ Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
♣ Уред за обдишване – 1бр.

При попадане в рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

RELATED ARTICLES

Most Popular