Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаСтартира изграждането на инсталации за компостиране и предварително третиране на отпадъци край...

Стартира изграждането на инсталации за компостиране и предварително третиране на отпадъци край Джерман

Стартира изграждането на инсталация за компостиране и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. В момента теренът в м. Спротива край село Джерман се разчиства за предстоящото строителство на халетата, където отпадъците ще се разделят, каза Ели Подгорска – началник на отдел „Проекти с европейско и национално финансиране” към община Дупница.
„Предвидено е да се изградят инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци. Общата цел е да се намали количеството депонирани отпадъци в общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол чрез изграждане на инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови отпадъци и предварително третиране на смесените битови отпадъци, което да доведе до поетапно намаляване на количествата биоразградими отпадъци за депониране и увеличаване на дела на рециклираните и оползотворените отпадъци”, допълни Подгорска.
Изпълнител на обекта е ДЗЗД ”Екоинженеринг –Дупница 2019” (”Строймонтаж” ЕООД, “ИЗОПЕЩ” ООД, “МАГ” ООД).
Припомняме, че строителството на инсталациите стартира по проект по ОП “Околна среда 2014-2020 г. На 18 декември 2018 г. бе подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между общините Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Министерството на околната среда и водите, в качеството му на управляващ орган на програмата. Проектът е на стойност 11 317 350 лв.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular