Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПетричСтафилококи в пилето с ориз натръшкали учениците в Петрич

Стафилококи в пилето с ориз натръшкали учениците в Петрич

Проверяващи: Има вторично замърсяване от персонала, обектът остава затворен

Стафилококови бактерии от персонала и вторично замърсяване на готовата храна е причината за неразположението на децата в Петрич. Това съобщават от БАБХ, на база на направените изследвания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград.

Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ. Отклонения са установени в ястието пиле с ориз, в кулинарна готовност. В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала.

Обектът остава затворен до второ нареждане. Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга. Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала.

На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за храните.

Припомняме, че през изтеклата седмица 15 деца от СУ “Никола Вапцаров” в Петрич бяха хоспитализирани със симптоми на хранително натравяне. Директорът на училището Живко Тулев съобщи, че изхранването на децата става чрез кетърингова фирма, която предоставя индивидуални опаковки на всяко дете. Още след случая той декларира, че ако се докаже вина на фирмата той ще прекрати договора за доставка на храна.

RELATED ARTICLES

Most Popular