Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаСтачка! Служители на НЗОК от Югозапада искат достойно заплащане от държавата

Стачка! Служители на НЗОК от Югозапада искат достойно заплащане от държавата

И за нас има инфлация, стига популизъм, няма да мълчим, алармират служители на касата

30 служители в РЗОК – Кюстендил, се включиха в едночасовия предупредителен протест на работещите в здравноосигурителната каса в страната на 13 юни. За един час работа преустановиха и служителите на касата в Дупница.

Клиентите бяха предупреждавани, че има стачка и трябва да изчакат да приключи, за да бъдат обслужени. На входа на офиса пък бяха поставени листа с надписи: „Стачка – НЗОК – 2022”; „Няма да мълчим повече! Стига популизъм!”; „Вие трябва да направите реформата! Държавен служител не е мръсна дума!”.
„Персоналът на РЗОК – Кюстендил, е от 48 човека, но част от тях не са на работа, ползват отпуск или отсъстват по други причини. Всичките 30 души, които сме на работа, се включихме в протеста. Подкрепяме исканията на колегите. Искаме заплатите ни да се увеличат. Те са доста ниски на фона на инфлацията. Що се отнася до това колко допълнителни служители трябва да бъдат назначени в РЗОК – Кюстендил, това ще преценят в НЗОК”, каза зам.-директорът на касата за областта Десислава Атанасова в отговор на въпроси на „Вяра”.

И служителите в РЗОК в Перник се присъединиха към колегите си в страната и проведоха едночасова предупредителна стачка. От 10 до 11 часа членуващите в КНСБ и КТ „Подкрепа” спряха работа с настояване за увеличение на работните им заплати и назначаване на нови служители заради допълнителни задължения, които трябва да извършват.
Регионалният лидер на “Подкрепа” Любомир Жотев подчерта, че служителите в Здравната каса са важните хора, които администрират цялата система, за да може тя да работи нормално. “Те не искат много, искат справедлива оценка на своя труд”, каза Жотев. Служителите са категорични, че ако не бъдат чути и исканията им не бъдат изпълнени, ще бъдат принудени да преустановят работа и да спрат плащанията към договорните им партньори.
Припомняме, че в понеделник служители на здравноосигурителната каса в страната обявиха едночасов предупредителен протест. Работещите в системата настояват за увеличение на основните им заплати. Освен това служителите искат в здравната каса да бъдат назначени допълнителни служители. По думите на председателя на Синдиката на административите служители към КТ „Подкрепа” Кремена Атанасова са необходими минимум 200 допълнителни щатни бройки за цялата страна. Тези служители трябва да поемат новите длъжности, които от 1 юли трябва да започне да изпълнява Здравната каса, а именно – администрирането на помощните средства, преминаващи от агенция „Социално подпомагане” към НЗОК.
Снимките: Служителката в офиса на касата в Дупница се включи в протеста
Клиентите изчакаха стачката да приключи, за да бъдат обслужени

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular