Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградСтипендии на талантливи ученици раздадоха в Благоевград

Стипендии на талантливи ученици раздадоха в Благоевград

Тържествена сесия проведе Общински съвет-Благоевград. Специалeн гост бе Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. С решение на Общински съвет-Благоевград се присъди званието „Почетен гражданин на Благоевград“ на доц. Атанас Дафинов за принос в развитието на българското изкуство, култура и наука. Званието бе присъдено посмъртно. По повод 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България с почетен знак бяха удостоени бившите кметове: Георги Кехайов, Захари Донев, Елиана Масева, Костадин Паскалев, Лазар Причкапов, Атанас Камбитов.
Кметът инж. Румен Томов връчи почетния знак на присъстващите на тържествената сесия Захари Донев и Лазар Причкапов.
Съгласно заповед на кмета инж. Румен Томов с почетна грамота за принос в развитие на здравеопазването и по случай 65-годишния юбилей бе награден д-р Николай Янакиев, който е специалист психиатър и дългогодишен управител на „Център за психично здраве”.


Стипендия „Пети октомври – 2019/2020 г.“ бе дадена на ученици, класирани на първо място на национални и международни конкурси и състезания в областта на науката, изкуството и спорта.
1. Категория „Спорт“:
Денислав Койков, ученик в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“; Владислав Цветков, ученик в ПГИ “Иван Илиев“;
Стефани Василева, ученичка в НХГ „Иван Василев“;
Калина Захариева, ученичка в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“; Николай Ангелов, ученик в Единадесето ОУ “Христо Ботев“
2. Категория „Наука“:
Димитър Лазаров, ученик в ПМГ „Акад. С. П. Корольов“;
Антонио Георгиев, ученик в ПМГ “Акад. С. П. Корольов“
3. Категория „Изкуство“:
Александрина Механджийска, ученичка в НХГ “Св. св. Кирил и Методий“;
Петя Стойчева, ученичка в Пето СУ „Георги Измирлиев“;
Боян Георгиев, ученик в Пето СУ „Георги Измирлиев“.
Кметът инж. Румен Томов и заместничката му д-р инж. Василиса Павлова връчиха пластиките – стипендия „Пети октомври“. Стипендията се предоставя в продължение на 12 месеца в размер на 100 лв. месечно, считано от м. октомври 2020 г.
Общински съвет-Благоевград взе решения по 6 точки от определения дневен ред. Съветниците дадоха съгласие за отпускане на еднократна финансова помощ на жители на общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular