Saturday, May 4, 2024
HomeЗДРАВЕСъвети за дълъг и активен живот

Съвети за дълъг и активен живот

От хиляди години учени разработват различни методи и еликсири с надежда да разгадаят тайната на младостта и дълголетието. За жалост тя все още не е намерена. По пътя към дългия живот се разкриват няколко правила, които имат значение за дългия и пълноценен живот. Учени от различни страни провеждат изследвания, за да подобрят качеството и продължителността на живота.
Генетично на нас ни е заложено над 130 години живот. Средностатистическият японец успява да доживее до 82 години, но в държави от третия свят като Сомалия и Нигерия например хората стигат до 47-годишна възраст. В България средната продължителност на живот при жените е около 78, а за мъжете 72 години.
Най-възрастният жив човек в света е 118-годишната Кейн Такана, от Япония. Тя може да счупи рекорда на Гинес за „най-възрастен човек, който засега се държи от французойката Жана Луиз Калман, която умира на 122 години.
Много фактори оказват влияние на здравето, което е отговорно за продължителността на живота. Вредни навици като тютюнопушене, алкохол, наднормено тегло, стрес, замърсяване са сред основните. Ето няколко полезни съвета и основни правила за пълноценно дълголетие.
1. Хранете се правилно и не преяждайте. Храната е средство за набавяне на необходимите вещества за организма и енергия. Тя трябва да е в точно преценено количество, но също толкова важен е и съставът й. Захарта уврежда клетките и тъканите. Причинява диабет, който, неконтролируем, води след себе си много усложнения като бъбречна недостатъчност, слепота и други. Японска мъдрост гласи, че трябва да станем от масата точно една хапка преди да сме напълно сити. Някои хора смятат, че контролируемият глад активира работата на клетките. Те започват да работят активно по изработване на механизъм за самосъхранение. Ето защо е полезно и гладолечението, което трябва да се прави само под лекарски контрол.
Съобразявайте менюто си според възрастта и наличие на придружаващи заболявания. Дамите по време на менопауза трябва да си набавят витамин D в по-голямо количество. Това е превенция срещу остеопороза, към която са предразположени. Хората над 40 е трябва да консумират повече риба, която е богата на омега 3 мастни киселини. Това ще защити сърцето и ще се погрижи за здравето на кръвоносните съдове. Консумацията на ядки във възрастта, в която се образуват бръчки, спомага за забавянето на този процес.
2. Българското кисело мляко – ключът към дълголетието. Сигурно мнозина от вас са чували това. В него има доза истина. Киселото мляко съдържа млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, които превръщат прясното мляко в кисело. Те са изключително полезни за червата, защото се грижат за нормалната им микрофлора. Стимулират производството на муцини, което увеличава бариерата на червата спрямо патогенни микроорганизми. В Родопите, където живеят едни от най-възрастните хора, се смята, че тайната за дълголетието им е именно киселото мляко. От всичките видове козето е най-полезно, защото в най-голяма степен се доближава до майчиното. Но внимавайте, защото след определена възраст човек не може да разгражда лактозата в млечните продукти и може да развие лактозна непоносимост. Това състояние се характеризира с диария, коремни болки, подуване, газове и други.

3. Движението е здраве. Сентенция, която е хубаво да запомните и да не забравяте. Движете се винаги, щом можете. Нашето тяло е създадено, за да се движи, а застоялият начин на живот в 21-ви век оказва своето негативно влияние. Забелязали ли сте как животните се разтягат, щом станат от сън? Това е много важно, за да събудят ставите и мускулите си. Да ги наместят, образно казано, и да ги подготвят за движение. А вие разтягате ли се, щом станете от сън? Ако не, почнете още от утре. Ще усетите още на първия ден ползите за тялото си. Ще намалите болките във врата и кръста. Кратки упражнения сутрин са много полезни и държат ставите ви в кондиция. Ходете пеша, особено из природата. Тя ще ви зареди с много положителна енергия и ще ви помогне да се освободите от стреса.
4. Стигнахме и до враг номер едно на здравето – стреса. Над 70% от физическите заболявания са в резултат на стреса. Освободете се от него. Не му позволявайте да завладява ежедневието ви. Когато е в прекалено високи нива, пречи да се концентрирате и да взимате правилни решения. Вреди на сърдечносъдовата система и води след себе си инсулт, инфаркт и куп още болести.
Ефективен начин за справяне със стреса е медитация. Вдишване и задържане на въздуха за няколко минути. Премахнете всякакви тревожни мисли от ума си и дайте рестарт на съзнанието. Разходки сред природата също помагат. Природната медицина предлага различни билки, които помагат при напрежение. Такива са мента, лайка, маточина, мащерка, лавандула и други. Под формата на чай или ароматерапия те успокояват нервната система.


5. Наспивайте се. Сънят е ключов фактор за правилното функциониране на нашия организъм. Така тялото се възстановява и събира сили. Достатъчни са от 7 до 9 часа сън за денонощие. Качеството на съня също има значение. Някои учени съветват да се спи на по-студено, с температура на въздуха от 17 до 19 градуса. Метаболизмът на организма и промените, които настъпват в него, зависят от температурата на околната среда. Смята се, че най-пълноценният сън е в часовете от 22 до 3 часа. Ако на сутринта не се чувствате отпочинали, значи има проблем и качеството Ви на сън не е добро.
6. Не позволявайте на ума си да заспи. Учете нови езици, четете, решавайте кръстословици, задачи, судоку – мислете. Това е много важно, за да запазите остротата на мозъка си и да подобрите неговата памет.
7. Пийте достатъчно количество вода. Дехидратацията е опасна както за здравето, така и за красотата на кожата. Средно на ден отделяме около 2 литра вода. Приемайте поне 2,5 литра.
8. Радвайте се и се смейте! Бъдете щастливи! Щастието е здраве. Оставете се на хубавите емоции. Намерете си хоби, което ви кара да се чувствате добре и ви разтоварва. Гледайте смешни филми. Тогава се отделя хормонът на щастието – серотонин, който има влияние върху процесите на стареене и оказва благоприятно въздействие върху здравето.
Японски учени твърдят, че слушането на музика и общуването с животни удължава живота.

Теодора ЕРОТЕЕВА

/магистър фармацевт/

RELATED ARTICLES

Most Popular