Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаОтец Иван Айдаров: Св. Йоаким и св. Анна са пример как да...

Отец Иван Айдаров: Св. Йоаким и св. Анна са пример как да помагаме на хората

Дупничани се стекоха в двата големи храма в града, за да почетат празника Зачатие на св. Анна. В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника Рождество на Пресвета Богородица.
Вярващите палеха свещички и оставяха дарове пред иконата на майката на св. Богородица.
В храма „Покров на Пресвета Богородица“ отец Иван Айдаров и отец Костадин отслужиха празнична света литургия.
„Светата църква чества зачатието на Божията майка. На 8 септември честваме рождеството й. Както всички знаем, праведните богоотци Йоаким и Анна били бездетни, което много ги мъчело. Но със своите усърдни молитви и вярата в Бога, Той ги дарил с рожба. И то не с каквато и да е рожба, а тази, която ще побере в своята утроба онзи, за когото дори и вселената е малка. Това е Дева Мария – Божията майка. Знаем, че св. Анна още преди да зачене, е дала обет да отдаде своята рожба на 3-годишна възраст в служба на Бога в Йерусалимския храм. Така и сторили родителите“, разказа отец Иван Айдаров.
Той обясни и защо чак след хиляди години Бог намира благодат в хората, за да може да се роди Божията майка.
„Св. Йоаким и св. Анна са били с изключителна вяра и много благородни и добри хора. Една трета от това, което припечелвали и имали, го използвали за техни нужди. Другата една трета я давали за храма, а с последната я раздавали на бедните. В реда на тези мисли всички можем да вземем пример от тези хора. Както виждаме, в днешно време има изключително много беден и страдащ народ. Сякаш ние сме се отчуждили един от друг. Като че ли в нас надделява егоизмът. Именно затова св. Йоаким и св. Анна да са ни пример. Така когато видим беден – да не го подминаваме, когато видим гол – да го облечем, когато видим бос – да го обуем, и болен – да му помогнем“, допълни свещеникът.
Във връзка с предстоящите празници отец Айдаров пожела на всички дупничани много здраве, любов и Божият мир да пребъдва в техните семейства и души.
„Нека светлината на Витлеемската звезда да огрее нашите души, за да може и ние да се родим, да се обновим за по-добър, смирен и Богоугоден живот. Нека не бъдем егоисти и помагаме на нашите братя с каквото можем. А нашите братя са всички православни християни. Може би и пандемията, която вече я има от близо две години, ни беше изпратено от Бога изпитание. Така Той изпитва нашите души дали ще се обърнат към Бог, дали ще станем по-добри, дали ще осъзнаем колко крехък е човешкият живот и без Неговата помощ не можем да сторим нищо. Видяхме, че този вирус не подминава абсолютно никого – няма беден, няма богат, православен или не. Пандемията дойде, за да ни покажа, че материалното не е важно в този живот. Важното е да имаме вяра в Бога, да имаме любов към Него и нашите ближни. Когато изпълняваме тези неща, каквото не ни достига и ни е потребно – Бог ще ни го даде в дар. Да са честити светлите празници! Весело изкарване на всички православни християни. Бог да благослови всички православни по целия свят! Дай Боже от другата година да започнем да живеем малко по-нормално и вече без вирус. Да си пожелаем здрава и хубава година“, завърши отец Иван Айдаров.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular