Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградСъветникът от Благоевград Валентина Шаркова в конфликт на интереси, установи КПКОНПИ

Съветникът от Благоевград Валентина Шаркова в конфликт на интереси, установи КПКОНПИ

Материалната облага, реализирана в резултат на конфликта на интереси, е в размер на 100 466 лв.

 

На редовно заседание КПКОНПИ прие решения за установен конфликт на интереси при общинския съветник от Благоевград  Валентина Шаркова.

От комисията са установили, че Валентина Шаркова, общински съветник в Общински съвет-Благоевград (мандат 2019-2023 г.), в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, е упражнила правомощия в частен интерес на свързано с нея лице.

Шаркова е участвала в гласуване на 13 ноември 2020 г. в ОбС, с което са намалени с 30% заплащани концесионни такси от наематели на общински търговски обекти, а на 22.11.2020 г. е гласувала да бъде освободено изцяло от заплащане на концесионни такси за срок над 1 г. дружество, в което тя е била наета на трудов договор.

Установена е дългосрочната връзка работодател-служител (над 15 г.) със собствениците на същото дружество, а трудовите правоотношения са прекратени едва на 08.03.2021 г.

Доказаните икономически зависимости пораждат съмнения в безпристрастното и обективно изпълнение на служебните й задължения като общински съветник. С участието си в гласуването за освобождаване от концесионни такси Шаркова е упражнила правомощието си по начин, който да благоприятства фирмата за постигане на по-добър финансов резултат и евентуално да способства за разпределение на бъдеща печалба.

Материалната облага, реализирана в резултат на конфликта на интереси, е в размер на 100 466 лв. и с решението на КПКОНПИ сумата е отнета в полза на държавата. На Шаркова е наложена и глоба в общ размер на 10 000 лв.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular