Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникСъветниците приеха наредба за подпомагане на спортните клубове

Съветниците приеха наредба за подпомагане на спортните клубове

Предвижда се финансиране и на любителски спортни клубове

Общинският съвет прие с пълно мнозинство предложената от община Перник Наредба за финансовото подпомагане на местните спортни клубове. С това след дълги години опити финансирането на спортните клубове в Перник вече е регламентирано. Методиката, на която се основава наредбата, ясно разграничава детско-юношеския спорт от този в представителната група при мъже и жени. Предвижда се финансиране и на любителски спортни клубове, участващи в областни и регионални състезания, както и клубове, работещи изцяло с подготвителни групи.
Освен това, за първи път в точкуването се разграничават индивидуалните и колективните спортове. Според наредбата във финансирането за индивидуалните спортове дял имат броят на държавните първенства, в които участват състезателите, а при колективните спортове – достигнатият етап в първенствата и броят на мачовете във финалната фаза. С утвърждаването на наредбата напълно се елиминира субективният фактор при разпределянето на средствата за спорт.
Двата отбора, които участват в професионални групи – ФК „Миньор“ и ВК „Миньор“, ще бъдат финансирани съгласно изискванията на Закона за минималната държавна помощ и не попадат в обхвата на наредбата.
Предложеният проект за регламент получи голяма подкрепа от спортните клубове още по време на проведеното публично обсъждане през февруари.

RELATED ARTICLES

Most Popular