Thursday, May 2, 2024
HomeРегионРадомирСъс старта на водния цикъл решават ВиК проблемите в Радомир

Със старта на водния цикъл решават ВиК проблемите в Радомир

Започна практическата реализация на водния цикъл в Радомир. Според управителя на “ВиК” Борислав Иванов и кмета на общината Пламен Алексиев това е дългоочакван проект, който трябва да реши в голяма степен проблемите с водоснабдяването в града.

Дейностите стартират с изграждане на транзитен водопровод с дължина 2,2 км, който трябва да бъде построен до края юли. Той ще захранва ниската зона на Радомир. Паралелно ще се подменят разпределителна водопроводна и канализационна мрежа, като общо за Радомир ще бъдат изградени около 10 км водопровод, плюс 2,2 км транзитен и около 7 километра канализация. Ще бъдат направени също приблизително 650 водопроводни отклонения и около 440 канализационни, ще се изграждат спирателни кранове, пожарни хидранти, ще се ремонтират всички съпътстващи отклонения по пътя на тръбата.

Две канализационни помпени станции ще отвеждат отпадъчните води в пречиствателната станция в Батановци. Ще се свържат консуматори към централната канализация, които досега не са били включени, каза главният проектант Ивайло Костов.

Очаква се с изпълнението на проекта да се гарантира нормалното водоснабдяване на Радомир. Сега усилията са насочени към проекта да се присъедини и построяването на довеждащия водопровод от помпена станция “Опалово” до Радомир, посочи Иванов.

Проектът за водния цикъл обхваща агломерациите Перник и Радомир. Проектът е на обща стойност 100 899 303,08 лв. До месец ще започнат строителните дейности и в Перник, уточниха от “ВиК”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular