Отрязаха “Интерхотел – Сандански ” за удължаване концесията за добив на минерална вода

Правителството в оставка отказа да приеме искането на концесионера „Интерхотел – Сандански – България” АД за удължаване на срока до 35 години на Договора за предоставяне на концесия върху част от минералната вода – изключителна държавна собственост, от сондаж С-1 на находище „Сандански”, съобщиха от правителствената пресслужба.

Причината за решението на Министерския съвет е, че според Закона за водите концесия се предоставя само, когато водовземането е за бутилиране на натурална минерална вода и/или газирани и други напитки, в състава на които се включва минерална вода или за извличане на ценни вещества. В останалите случаи се изисква издаване на разрешително за водовземане по реда на Закона за водите, а не предоставяне на концесия.

Сключеният с „Интерхотел – Сандански – България“ АД концесионен договор е за добив на хидрогеотермална енергия, за осъществяването на която дейност, след изтичане срока на концесията, трябва да бъде издадено разрешително за водовземане по реда на Закона за водите.