Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилС близо 900 хил. лв. започва изпълнението на проект „Равни възможности за...

С близо 900 хил. лв. започва изпълнението на проект „Равни възможности за малцинствените и уязвими групи“ в Кюстендил

  • На 40 души ще бъде осигурена трудова заетост за срок до 12 месеца

 

 

Започва проект „Равни възможности за малцинствата и уязвимите групи – преодоляване на негативните стереотипи и подкрепа за личностно развитие” в Кюстендил. Общата му стойност е  882 659.05 лв., от които 499 999.23 лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и 382 659.82 лв. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Срокът на изпълнение е от 22.03.2019 г. до 31.12.2020 г.

Общата цел на проекта „Равни възможности за малцинствата и уязвимите групи – преодоляване на негативните стереотипи и подкрепа за личностно развитие” е да допринесе за повишаването качеството на живот, социалното включване и намаляване на бедността, както и до трайната интеграция на най-маргинализираните общности, вкл. ромите чрез реализацията на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход.

За целта ще бъде обзаведен, оборудван и разкрит Център за развитие на уязвими общности в част от имот, който е публична общинска собственост. Центърът включва два кабинета, намиращи се на 2-ри етаж в сградата на Обединен детски комплекс с адрес: гр. Кюстендил, ул. “Марин Дринов” №7.

Към центъра ще се формира мултидисциплинарен екип от петима специалисти в областта на трудовата заетост, психо-социалната подкрепа и здравната грижа, които ще оказват практическа помощ по социално-личностни проблеми и психо-социални потребности на хората от целевите групи.

Създаването на Център за развитие на уязвими общности се очаква да допринесе за подобряването качеството на живот на хората от уязвимите групи и/или техните семейства и връщането им на реалния пазар на труда. Реализирането на настоящата процедура ще разшири и обема, многообразието и целенасочеността на социалните услуги, предоставяни в общността на територията на община Кюстендил.

По проекта ще се проведе обучение за придобиване на 1-ва степен на професионална квалификация. Обучените лица ще получат легитимно свидетелство за професионално обучение и на 40 човека ще бъде осигурена трудова заетост за срок до 12 месеца при работодатели, партньори на община Кюстендил.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular