Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилС леден кръст посрещат Богоявление в Кюстендил

С леден кръст посрещат Богоявление в Кюстендил

Проектът е на школата по рисуване “Новите майстори“

 

Сдружение “Партньори“ и школата “Новите майстори“ работят по проект “Изкуство без въглероден отпечатък“, финансиран от Национален фонд Култура по програма “Социално ангажирани изкуства“. Това съобщи Евгени Серафимов, ръководител на школата в Кюстендил. Концепцията на проекта е вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето на климата като цяло и намаляването на питейната вода в глобален мащаб.

В основата на проекта стои изграждането на ледена скулптура с формата на кръст край воден басейн в града под Хисарлъка. Предвижда се ледени късове да се подредят в предварително изработена метална конструкция с размери 1500х2500мм Изграждането на ледената скулптура ще се осъществи от младежите от школата по рисуване “Новите майстори“.

“За първи път в Кюстендил, а и един от първите пъти в България ще се прави изкуство, което е Ленд арт. Това е изкуство, което се прави в природата, от природата и само с природни материали, без да оставя въглероден отпечатък в природата. Това е проект, който винаги докосва и красотата. Аз се надявам, че до Йордановден ще се появи лед в кюстендилско, защото в основата на проекта е една голяма ледена скулптура, във формата на кръст. Тя ще бъде изградена от участниците в школата до някой водоем“, разказа Евгени Серафимов.

По думите му кръстът ще поеме цялата светлина на януари, който ще блесни с истинската природна светлина на ледените форми. “Ние ще следим как този кръст се променя с времето, как се разтапя и как се връща там, от където е направен. Това е една сериозна препратка между Възкресението като основа на християнската религия и кръговрата на живота“, допълни Серафимов.

Предвижда се заснемане на видео материал, проследяващ изграждането и “изчезването“ на въпросното произведение на изкуството, както и фотографска изложба, на която ще се представят различните етапи, през които преминава скулптурата във времето./Focus

RELATED ARTICLES

Most Popular