Friday, May 3, 2024
HomeРегионСапарева баняС литийно шествие Сапарева баня почете светената си вода, отец Фелибев: Бликването...

С литийно шествие Сапарева баня почете светената си вода, отец Фелибев: Бликването след 10 г. прекъсване е Божия благословия

  • Сапаревобанец, който живее в чужбина, иска да направи малък параклис на мястото, друг ще постави навес на беседката

Литийното шествие, което се проведе в Сапарева баня за бликналата светена вода след 10 години прекъсване, събра много местни жители и гости на града. То премина от централния храм „Св. 40 мъченици“ до местността Светената вода, а отец Димитър Фелибев отслужи водосвет и благодарствен молебен за Божията благословия.
„Събраха се много хора въпреки пандемията. Почти през целия ден през мястото преминаваха жители и гости на Сапарева баня и си точеха от светената вода. Голямо беше и присъствието на благоденствения молебен за здраве. Дори и на следващия ден ме спираха хора и казваха: „Отче, ходихме нагоре и беше много хубаво“, каза пред „Вяра“ отец Димитър Фелибев.
Той е щастлив, че бликването на светената вода е обединило местните, които вече правят планове как да облагородят мястото след чудото.
„Един от гражданите е решил да ремонтира беседката, която се намира там, както и да направи и навес. Друг сапаревобанец, който живее в чужбина, пък има желание да направи малък параклис на това място“, добави свещеникът.
Димитър Фелибев разказа и малко повече за мястото, където след 10-годишна пауза отново има светена вода.
„Това е свято място. Говорил съм с хора на 90 и повече години, за да ги получа повече информация. Открай време всички местни си наричат мястото Светената вода. По-старите жители са казвали, че дори в миналото там са къпали децата си. Интересното е, че не се вижда как точно извира водата и откъде идва. Водата спря преди 10 години и през това време я нямаше. Ето обаче, че сега отново се появи. Бог благослови пак да има вода. Най-голямото чудо беше моментът, в който водата отново бликна. Това се случи точно в неделята на самарянката, която е петата след Пасха. В Евангелието точно тогава Христос казва, че тази вода, която я дава, ще е вечна. Ние пък направихме литийното шествие на шестата неделя след Пасха, която е известна – тази на слепия.
Имаше неверници, които казваха, че водата се е появила, защото имало сняг и валежи. Но преди 3-4 години пак имаше доста валежи, а вода не се появи. Това е Божия благословия!“, завърши отец Димитър Фелибев.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular