Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаС празнична служба, литийно шествие и водосвет почетоха празника на свети Иван...

С празнична служба, литийно шествие и водосвет почетоха празника на свети Иван Рилски в Дупница

Празничният камбанен звън огласи сгушената в планината Дупница на 19 октомври. Църковните песнопения славеха закрилника на града и на всички българи, преподобния свети Йоан Рилски.

 


В катедралния храм „Свети Георги Победоносец” отец Георги Гелов отслужи празнична света литургия. Десетки миряни дойдоха да изразят почитта си към светеца и да получат от стоте осветени хляба, които бяха раздадени в храма.
Отец Костадин Бошняков припомни важните моменти от живота на светеца.
Той е роден в с. Скрино. Родителите му били благочестиви хора и когато починали, оставили на младия Йоан неголямо наследство. Но момчето, което било обикнало Господ с цялото си сърце, раздало цялото си наследство на бедни и болни хора и станало монах. Той отишъл да живее в една пещера в планината и останал там в усамотение около 12 години.
От пещерата Йоан отишъл в Рилската пустиня и заживял в хралупата на едно дърво, като се хранел само с трева и се молел непрекъснато. Овчарите, които го срещали, започнали да говорят за него, защото той често им помагал да се излекуват с молитвите, които отправял към Бога. Започнали да се стичат хора, които искали праведният монах да им помогне за изцеления, за прогонване на бесове или просто за съвет.
Тъй като Йоан искал да избегне човешката известност, той напуснал любимия си дъб и отишъл да живее на една труднодостъпна скала, оставайки там 7 години. За него чул и българският цар Петър. Той много искал да се срещне с отшелника, но Йоан бил толкова смирен, че отказал и само в писмо написал онова, което било нужно на царя

Постепенно мъже, които искали да последват благочестивия пример на монаха, се заселили при него и основали манастир в пещерата, в която светецът живеел по-рано. Той ги наставлявал мъдро до момента, в който на 70-годишна възраст напуснал земния свят на 18 август 946 година. След години свети Йоан се явил на учениците си и им наредил да пренесат мощите му в град Средец. Като отворили гроба, те видели, че тялото му е нетленно и благоуханно. Много хора се стичали от всички краища, за да се поклонят на мощите на светеца и намирали помощ за своите болки и страдания. Тези мощи били местени няколко пъти и сега отново са в любимата му Рилска обител.
В катедралния храм на Дупница миряните се поклониха пред иконата на светеца, а свещеници от Дупнишката духовна околия с литийно шествие и песнопения я пренесоха пред сградата на община Дупница, където отслужиха празничен водосвет.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular