Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаС пътека от жълтици посрещнаха писателката Ивелина Радионова в Дупница

С пътека от жълтици посрещнаха писателката Ивелина Радионова в Дупница

Десетки се стекоха на представянето на новата й книга “До Боянския майстор”

След като книгите й „Алтъна“ и „Обич“ станаха любими на много читатели, на 5 март в Дупница Ивелина Радионова представи най-силната си творба досега – „До Боянския майстор“ (издание на „Персей“). Действието й тече през вековете и показва корените на българщината и човечността.
Събитието се проведе в новата художествена галерия. Десетки дупничани изпълниха залата, за да се срещнат с една от най-обичаните български писателки. Сред най-нетърпеливите бяха децата от клуба по журналистика “Училищен вестник” към ОУ “Св.Климент Охридски”. Учебното заведение обогати библиотечния си фонд, като се сдоби с всички заглавия, излезли изпод перото на авторката.
Ивелина Радионова ще представи книгата си в няколко български града, като обиколката й започва именно от Дупница. Писателката бе посрещната в галерията по изключително впечатляващ начин. Увенчана с царствена диадема и наметната с лъскаво наметало като Десислава, увековечена от Боянския майстор, тя пристъпи по пътека от жълтици. Целта бе да се пресъздаде атмосферата от стихотворението на севастократорката “Все по жълтици досега вървях…”
Малки таланти от читалището в село Самораново изпълниха китка от народни песни, подготвена специално за гостенката.
“До Боянския майстор“ е 13-ата книга на Ивелина Радионова – фатална, но в най-хубавия смисъл на думата, защото в нея са белетристични творби, които ще останат за поколенията. Сега разказана в проза, историята на Боянския майстор първоначално бе претворена в стихотворение, което донесе на авторката първа награда в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ 2020. Поетичната творба е включена в книгата и е нейно своеобразно мото.
Гласът на българското говори чрез творбите на Ивелина Радионова по начин, по който никой съвременен писател от ХХI век не го е правил досега. Авторката утвърждава вечното и непреходното чрез ценностите на родния фолклор и традиции.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular