Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаС флашмоб, танци и голямо розово сърце в ОУ „Св. Климент Охридски“...

С флашмоб, танци и голямо розово сърце в ОУ „Св. Климент Охридски“ казаха “не” на тормоза

В училището продължава инициативата в помощ на сем. Йончеви, чиято къща изгоря при пожар в с. Бистрица

С флашмоб и танци възпитаниците, учителите и персоналът на дупнишкото ОУ „Св. Климент Охридски“ отбелязаха Световния ден срещу тормоза в училище. Мероприятието е известно още като „Ден на розовата фланелка“ и се прави всяка последна сряда от месец февруари. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училище.
С танци в инициативата се включиха второкласници и третокласници, а всички заедно с розови балони направиха голямо сърце точно в 13 часа в сряда. На централния вход на училището пък бе поставено голямо табло с надпис „Кажете НЕ на насилието!“. Там бяха залепени розови фланелки от хартия, на които ученици и учители написаха своите послания.
„Отбелязваме този ден всяка година по различен начин. Учениците се включиха с удоволствие днес в този своеобразен флашмоб. С него си припомняме как трябва да се държим, какво е тормоз и как да не го позволяваме да се включва в училище. Идеята е този ден да остане в съзнанието на децата. Но всеки един ден в училище трябва да бъде насочен срещу тормоза в училище. Тъй като е невъзможно всеки ден да носим розови фланелки, на 23 февруари се постарахме да го направим“, каза пред „Вяра“ директорът Юлиана Борисова. Според нея споделянето е една от най-важните крачки по пътя в борбата с насилието в училищата:
„Първото и най-важното нещо е ние, родителите, да разговаряме. Визирам себе си първо като родител, а след това и като учител и ръководител. Родители, не спирайте да разговаряте с децата си! Научете ги да споделят всяко едно нещо, което се е случило в училище, на улицата или където и да било. Когато децата умеят да споделят, начинът да се предотвратява подобно насилие става по-лесен. Важно е да им се разясни кое нещо приспада към групата на насилието – когато обидиш, нараниш волно или неволно. Също така е важно как да се обърнеш и към кого да сигнализираш. Ние сме насреща – учители, ръководство и помощен персонал, всички сме в подкрепа на децата, стига да имат желание да споделят. Имаме и психолог, както и педагогически съветник, който също ги изслушва. Важното е децата да се научат да споделят, това ще реши много проблеми“.
За пръв път Денят на розовата фланелка е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и ТрависПрайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.
В училището са предприели и друга благородна инициатива.

На входа е поставена специална кутия за дарения в помощ на семейство Йончеви от с. Бистрица, чиято къща изгоря при пожар. В специално обособен кът са поставени и най-различни мартеници, изработени от ученици, учители и родители. Всички средства от продажбата им заедно със събраното в кутията ще отидат в помощ на бистришкото семейство.
„Инициативата се поде с общо решение на заседание на педагогическия съвет. Всеки един може да се включи по своеобразен начин в нея и ще продължи до 1 март включително. На следващия ден ще поканим състава на обществения съвет и в тяхно присъствие ще отворим кутията и ще преброим събраните средства. Те ще бъдат преведени на семейство Йончеви от с. Бистрица, което пострада от пожар в дома им. Материалите за закупуването на мартениците са от училището.

Със своя труд се включиха всички деца от подготвителната група и учители. Откликнаха и родители, които изработиха вкъщи своите мартеници и ги донесоха, за да бъдат продавани тук. Призовавам тези, които имат желание да подарят мартеничка, могат да дойдат при нас, да закупят от тях. Така много повече хора ще помогнем на това пострадало семейство, а направеното добро носи удовлетворение на всички ни“, завърши директорът на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Дупница – Юлиана Борисова.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular