Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБобов долДупничанин купува 47 дка общинска земя в Долистово, Лео Кадели с...

Дупничанин купува 47 дка общинска земя в Долистово, Лео Кадели с интерес към бившето училище в Мламолово

Продава се и бившият дом за деца с увреждания в Горна Козница

 

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Земеделски производител има намерение да купи близо 47 дка общински имот в бобовдолското село Долистово, който  ползва под аренда. Общината в Бобов дол стартира процедури за продажбата на още 4 имота по селата, сред които е и закритият преди години дом за дечица с увреждания в Горна Козница, става ясно от докладни записки до местния парламент.

Молба с искане да закупи земята в Долистово е внесъл в общинската администрация  дупничанинът Иван Иванов. Имотът е с площ  46 899 кв. м, частна общинска собственост. През  2011 г. е предоставен на Иванов за временно и възмездно ползване, след спечелен търг. Съгласно подписания тогава договор земеделецът засадил терена с череши.

С докладна записка се иска Общинският съвет да разреши продажбата на имота и да одобри пазарната му оценка в размер на 51 480 лв. с ДДС, определена от лицензиран оценител. При сключването на договора ще се заложи условие купувачът да продължи да ползва имота за земеделски нужди . Както е по закон, 20 години от придобиване правото на собственост върху общинските земи няма да може да се променят начинът на трайно ползване  и предназначението им.

Теренът ще бъде включен в  тазгодишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, приета през м. януари. В програмата ще бъдат включени още един поземлен имот в Долистово ( с площ  22 868 кв. м), парцели в Паничарево (1040 кв. м) и Бабино (740 кв. м), бившият дом за деца с умствена изостаналост и училището  в Горна Козница, чиято площ е 4.467 дка.

Както писахме, един от по-впечатляващите имоти за продажба в програмата е закритото преди години училище в Мламолово. Интерес към него е заявил Лео Кадели. Албанецът  възнамерявал да преустрои сградата в център за социална интеграция за настаняване на семейства в риск.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular