Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКочериновоС 4,2 млн. лв. рекултивират депото в община Кочериново

С 4,2 млн. лв. рекултивират депото в община Кочериново

Стартира процедурата за рекултивация на депото в община Кочериново. Община Кочериново сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект за рекултивация на депото за неопасни твърди битови отпадъци, намиращо се в землището на с. Бараково. Проектът се  финансира по приоритетна ос 2 на Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”,  съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезиония фонд на Европейския съюз и с национални средства – по процедура чрез директно предоставяне  за рекултивация на депа за закриване, съобщават от общината.

Стойността на проекта е 4 240 239.07 лв., а продължителността му е 22 месеца.

Инвестициите са насочени към изпълнение на мерки по закриване и рекултивация на общинско депо за битови отпадъци, неотговарящо на нормативните изисквания. Площта на депото, която ще бъде рекултивирана в резултат от изпълнението на проекта за техническа рекултивация, е 5,69 ха.

В рамките на проекта ще се изпълнят дейностите: инженеринг (проектиране, СМР и авторски надзор), строителен надзор, организация и управление, както и мерки за информация и комуникация.

Основната цел на проекта е насочена към изпълнение на задълженията на Република България по процедура по нарушение на правото на ЕС, във връзка с решение на Съда на Европейския съюз от 2015 г.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular