Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБобов долТалантливи ученици от Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Бобошево получиха награди...

Талантливи ученици от Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Бобошево получиха награди от конкурс на съда

  • Роберто Желязков: С есето си показах колко несправедлив може да бъде този свят

    Победителите в Областния конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2021“ получиха своите награди в Дупница. Церемонията по награждаване на отличените ученици от общините Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Бобошево се проведе пред сградата на местния съд.

В конкурса участие са взели общо 120 деца от 15 училища в 7 общини от област Кюстендил – Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Невестино, 2 школи и един Дневен център за деца с увреждания.
Жури от трима съдии е оценило всичките 122 творби в направленията: „Литературно творчество“ и „Изобразително изкуство“. Наградите бяха връчени от председателя на Окръжен съд-Кюстендил съдия Пенка Братанова и председателя на Районен съд-Дупница съдия Иван Димитров.
„Благодарим ви, че отново приехте предизвикателството да мислите и да творите по теми, които не са леки като съд, правда, справедливост, законност, престъпление и наказание“, обърна се към учениците съдия Пенка Братанова. Тя отчете, че за втора поредна година учениците от района заемат призовите места в раздел „Литературно творчество“ и се изявяват като много добри художници в раздел „Изобразително изкуство”.
„Картините са в ръцете на самите автори и всеки може да се убеди колко са добри. Искам от името на Окръжен съд-Кюстендил да изкажа благодарност на всички участници. Надявам се, че ние оказваме, макар и малка, морална подкрепа на тези талантливи деца. В наше лице те винаги могат да получат както помощ в професионалното ориентиране, така и творчески импулс, за да продължат да творят и да се развиват“, допълни тя.
Съдия Иван Димитров също поздрави участниците за достойното им представяне и благодари на учебните заведения от региона.
Всеки един от победителите получи Конституцията на Република България, ваучер за книги и специална чаша, украсена с отличени картини от конкурса през 2020 година, както и грамота. Чрез директорите на учебните заведения учениците ще получат и специална чаша в лимитирана серия с картини, които са спечелили миналата година, както и удостоверение за участие.
Елица Маркова е на първо място във възрастовата група 5.-7. клас в раздел „Литературно творчество“, а на второ беше класирана Евгения Запрянова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Бобошево. Божидара Василиева от седми клас в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ от Дупница е на трето място в същата категория. Тя бе отличена и за 2-ро място в раздел „Изобразително изкуство“.
Красимира Туповичарска от 7. „б“ клас от същото училище е другата участничка, която спечели места в призовата тройка и в двата раздела – трето място при есетата и второ при рисунките.
Момчил Симеонов от Бобов дол е класиран на първо място при децата със специални образователни потребности в „Литературно творчество“.
Роберто Желязков взе наградата за трето място. Нанси Николова бе наградена като втора в конкурса по изобразително изкуство, която участваше и от името на арт ателие „Дон Кези“ с преподавател Е. Марулевска. На нейната рисунка е изобразена Съдебната палата в Дупница заедно с красивото иглолистно дърво, което е до нея.
Преди началото на церемонията Влади Владимиров от пресцентъра на Окръжен съд-Кюстендил благодари на учителите, родителите и близките на децата, които са имали отношение към това учениците да участват в конкурса.
„Въпреки сложната епидемична обстановка и въпреки това, че в крайния срок за подаването на творбите учениците минаха на онлайн обучение, всички те се справиха. Журито беше абсолютно безпристрастно. То беше от трима съдии и никой не гледаше коя творба откъде е и на кой ученик е. Целта е да бъдем максимално обективни при оценката“, каза Владимиров.
Роберто Желязков от град Дупница, който учи в ПГ по транспорт, обясни каква е била неговата мотивация да участва в конкурса със своето есе.
„Взех участие в този конкурс, защото искам да покажа на хората колко е несправедлив този свят. Тази тема е и като моя кауза. В есето си съм писал как човек може съвсем случайно да тръгне по грешни пътища и да стигне до съда. Там пък може да попаднеш на съдия, който изобщо да не вникне в твоята съдба и причините за падението ти, а напротив – отсъжда само по буквата на закона. Докато аз копнея за съд, в който ще се отсъжда с очите на сърцето“, каза деветокласникът. На въпрос дали се е замислял да избере правото за своя бъдеща професия, той отговори:
„Каквото е предрешил Бог за мен, това ще ми се случи“.
Неговата преподавателка Райна Георгиева също бе много щастлива от наградата.

„Изключително благодарна съм на Бог, че имам възможност да работя с такива деца, които да са толкова чувствителни и така да преживяват съдбите на хората около тях. Те виждат действителността такава, каквато е. Пожелавам им никога да не загубват чувството си за взаимност. Защото е много ценно в този свят да можем да виждаме и другия освен себе си“, каза пред „Вяра“ Георгиева.
Любомира Петрова, която учи в СУ „Христо Ботев“ в Сапарева баня, е решила да участва покрай интереса си към историята и правото. „Участвах с рисунка за съда. Моят баща работи в съд и се интересувам от тази сфера. Обичам историята също. Моята рисунка представляваше една маса, на която има чук, часовник, книга и везна. Все още не съм се замисляла за кариера в областта на правото, но има време“, каза пред „Вяра“ 15-годишната ученичка.

 Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular