Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесТежък инцидент на писта в Банско! 7-годишно румънче е в критично състояние...

Тежък инцидент на писта в Банско! 7-годишно румънче е в критично състояние след удар от скиорка

7-годишно румънче бе транспортирано от Банско за “Пирогов”, след инцидент на писта 11,  в местността Платото. Детето е в тежко състояние, с комоцио, травма на единия бъбрек, счупени ребра и външни наранявания. То е било на ски училище, когато е било пометено от своя сънародничка. Според очевидци на инцидента, детето е било влачено по пистата няколко метра. При спускането жената не е могла да овладее ските и се е блъснала в малкото.

Пръв на мястото на инцидента се озовал планинският спасител Георги Ботев. “Бях на около 30 метра от инцидента. Веднага се обадих на колегите. С моторна шейна пристигна екип с лекар и му оказахме първа помощ, а после го свалихме до линейката”, разказа Ботев, който е в състава на ПСС-отряд Банско.

Румънчето е било транспортирано в болницата в град Разлог, където е установено, че е с политравми и фрактури. Малкият пациент е бил транспортиран по спешност в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Н.И.Пирогов”.

Заради добрите условия за спускане, пистите в Банско са препълнени. Много от скиорите обаче се спускат безразсъдно. Само в четвъртък по пистите са станали близо 20 инцидента.

“Не всички спазват правилата за каране по пистите. Поставени са на много места в ски зоната, има ги дори и в тоалетните. Имаме 20 ски патрула, които следят за спазването на правилата. При забелязано рисково каране първо издават предупреждение, при второ нарушение се отнема ски картата. Не можем обаче до всеки скиор да поставим ски патрул. Дано детето да се оправи, сигурен съм, че лекарите ще направят всичко възможно и то ще се възстанови”, каза маркетинг директорът на ски зоната Иван Обрейков и отново призова де се спазват правилата, като най-важното е всеки скиор да пази този пред него.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular