Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаТечове от запушен канал превърнаха пътя от Бистрица за Дупница в леден...

Течове от запушен канал превърнаха пътя от Бистрица за Дупница в леден ад

  • Водата тече от години, руши асфалта, казаха Димитрина и Иван Очеви

  • Кметът Кирил Огненски: Реагирахме веднага, от общината изпратиха хора и техника, отпушват канала

 

Пътят от Бистрица за Дупница се заледи и превърна в ад придвижването на хората от селото към града в четвъртък сутринта. Причина за ледената пързалка стана изтичането на вода от крайпътен открит канал. Тъй като пътят, който е единствената връзка на селото с Дупница, е стръмен, водата бе стигнала до паркинга на парк „Рила”. Освен стичаща се вода, дори към 11 часа по трасето имаше заледени участъци, в които пътят все още беше хлъзгав. От община Дупница оказаха съдействие за решаването на проблема с работници и техника. При репортерска проверка установихме, че багер чисти канала, за да поеме течащата по шосето вода.

За проблема алармира възрастна жена от Бистрица, която сподели, че е много разтревожена. „От студа нощес пътят от началото на Бистрица към Дупница се заледи. Там отдавна тече вода от стар напоителен канал. Сега водата замръзна. Хората ще се изтрепят с колите, страшно е, особено рано сутрин! Ще стане катастрофа! Трябва да се предприемат мерки. Проблемът е от години. Преди 2 години една кола летя като шейна по пътя и се удари в къщата на наши съседи, спря се в сградата. Жената, която шофираше, като по чудо не пострада. Защо не се чисти тоя канал? Работниците, които ужким чистят, копнат и… нищо! Един ден аз отбивах водата с мотика! В тоя канал тече мръсна вода от детската градина и няколко къщи, защото няма къде да отива! Летно време газим във фекалии и дишаме изпаренията им, а зимата – в лед. Водата разруши асфалта. На много места има парчета отчупен асфалт, дупки”, каза Димитрина Очева. Съпругът й Иван Очев допълни:

„Всеки ден пътувам до Дупница, имам сервиз за бяла техника и там е работата ми. Това е главно шосе, много е натоварено. Ние няма откъде да минем, освен оттам. Пътуват много хора – до Дупница, за София. Тръгват рано, в тъмното и по тоя лед е опасно. Проблемът е от години и от течовете вече са отчупени парчета от асфалта, пътят се компрометира. Селото ни е хубаво – в планината, с чист въздух, красиви къщи, всеки си е подредил, може да се развива туризъм. Чуваме, че държавата дава 800 000 лв., за да се направи сондаж за топла вода и да се развива балнеология и туризъм. Туризъм може да има и без балнеология, но ние имаме други проблеми. В Европа сме, а не е решен проблемът с питейната вода, улиците ни са изровени, в плачевно състояние са”, обясни Иван Очев.

Обърнахме се към кмета на селото Кирил Огненски и пиара на община Дупница Христо Апостолов. „Реагирах още сутринта, като видях в какво състояние е пътят. Сега водата се е увеличила от валежите и от студа е замръзнала. По моя молба от община Дупница изпратиха работници и багер, за да изчистят канала. Сами не можем да се справим. Не разполагаме с техника, към кметството има само един работник, назначен по програмата за временна заетост”, каза Кирил Огненски.

Христо Апостолов отговори: „Общинското ръководство ще може да вземе мерки за трайно решение, след като обсъди проблема с Огненски. Редът е такъв, че той трябва да внесе докладна, да се изпрати комисия, която да направи оглед на място, и да излезе с предложение за решаване на проблема”.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular