Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионПерник"Мечкарье" тресат Ярджиловци с грохот на звънци (ВИДЕО)

“Мечкарье” тресат Ярджиловци с грохот на звънци (ВИДЕО)

“Ярджиловци може без всичко, само не без Сурва” – под този надслов премина празникът в селото, разположено на едва 10 километра от Перник. Местните сурвакари изгониха злото и коронавируса с оглушителен звън на стотици звънци, за който си пожелаха “да се чуе и в космоса”. Ярджиловци е сред селата, в които Сурва се подготвя цяла година и се превръща в ненадминато зрелище. Поначало игрите са мъжки ритуал, но той се обновява. Включват се и жени. Освен традиционните костюми от кожа или парцали има и хумористични елементи, свързани с политическия или социалния живот.

“По другите села на маскираните им викат сурвашкарье. Ние сме мечкарье. Мечкарье! Къщата, в която си правиме маските, си я наричаме  мечкарница. Един месец преди Сурова цял ден седиме в мечкарницата и правиме “лици” (маски) Жените се сърдят, че не се прибираме, ама кой ги чува?”, разказват местните.

Снимките: Севдалина Димитрова

По традиция на празника в Ярджиловци бе запален огромен огън, който пращеше и хвърляше искри до късно през нощта. Целта е да се прогонят нечестивите сили. И да лумне пламъкът на надеждата.

ВИДЕО

RELATED ARTICLES

Most Popular