Saturday, May 4, 2024
HomeСпортТреньорът на "Вихрен" Петър Златинов: Целта ми е да изградя стабилен отбор,...

Треньорът на “Вихрен” Петър Златинов: Целта ми е да изградя стабилен отбор, играещ модерен футбол

Петър Златинов е роден на 13 март 1981 г. в Сандански. Още като дете се увлича по футболната топка благодарение на баща си, легендарния футболист Христо Златинов-Кройф. В ДЮШ на „Вихрен” (Сандански) негови треньори са Стоян Керемедчиев, Парапанов и Костадин Тодоров-Чини. На 15-годишна възраст е привлечен от петричанина Христо Маринчев, тогава директор на ДЮШ на ЦСКА (София). Тук негов първи треньор е легендарният футболист на „Беласица”, ЦСКА и два пъти капитан на националния отбор на СП на България Борис Гаганелов. По-късно го тренира и Красимир Ковачев. Талантът на Петър Златинов е забелязан от тогавашния старши треньор на ЦСКА Спас Джевизов, който го привлича на 18-годишна възраст в представителния армейски тим и дебютира в мач срещу отбора на Шумен. Вицешампион през 2000-ата и 2001-вата с ЦСКА, бронзов медалист през 2006-а с „Литекс” и през 2002-ра с ЦСКА, финалист за Купата на България през 2002-ра, играе в шампионския сезон 2002/03 за ЦСКА (по средата на пролетния полусезон е трансфериран в отбора на „Динамо” (Минск). Шампион на Беларус през 2004-та с „Динамо”, бронзов медалист и носител на Купата на Беларус през 2003-та. Играе в отбора на „Литекс” при старши треньора Люпко Петрович. След това играе в отбора на „Интер” (Баку, Азербайджан), с който печели на два пъти шампионската титла. Завръща се отново в „Литекс” за 1.5 години. Футболната си кариера прекратява в отбора на „Черно море” (Варна) през 2015 година. За купата на УЕФА има 17 мача и 1 гол (14 мача с 1 гол за „Литекс” и 3 мача за ЦСКА). За младежкия национален отбор има 16 мача и 3 гола.

Започва треньорска дейност, като дебют в тази професия прави в родния си отбор „Вихрен” (Сандански) във „В” група. След това оглавява треньорския щаб на „Пирин” (Благоевград) също във „В” група. Повторен дебют прави като старши треньор на „Вихрен” (Сандански) преди мача с „Перун” (Кресна) на 6 март 2021 година.

На 13 март Петър Златинов навърши 40 години. Това бе поводът да се направи с него кратко интервю.

– Честит юбилей! За втори път оглавяваш треньорския щаб на мъжкия отбор на ФК „Вихрен” (Сандански). Какви бяха първите думи към теб от страна на ръководството на клуба?

– Да се наблегне повече на местните таланти и да се даде достатъчен шанс на всеки един от тях. Мъжкият отбор на „Вихрен” е сред 4-те кандидати за атакуване на първото място в ЮЗ трета лига, даващо право за влизане във Втора професионална лига от следващото първенство. За да се постигне това, е необходимо да се положи много труд както от нас, треньорите, така и от футболистите, с които работя.

– Какво завари като потенциал в мъжкия отбор на „Вихрен”?

– С изключение на някои позиции горе-долу отборът е добре окомплектован. Моето желание е да играем добър футбол, с който да радваме нашите фенове и да доставяме удоволствие и за ръководителите на клуба.

– Два мача под твое ръководство – две победи и „Вихрен” дели първото място във временното класиране с отбора на „Марек”. Това прави ли те оптимист?

– Винаги съм бил оптимист и като футболист, и като треньор. Не си правя илюзии, че ще ми бъде леко. Предстои ми много работа. На колегите и футболистите, с които работим – също.

– Предстоят ви гостувания на сериозни отбори като „Чавдар” (Етрополе), „Оборище” (Панагюрище), „Ботев” (Ихтиман) и накрая на „Марек” (Дупница). Ще домакинствате на преките съперници ФК „Кюстендил” и „Беласица” (Петрич). Би ли дал прогноза за изхода от тези двубои?

– Не бива да делим отборите на слаби и силни. Във всеки един мач трябва да подходим сериозно и отговорно, за да спечелим максимума от три точки до края на първенството. Това е пътят за оглавяване на таблицата и добиване на право за участие във Втора професионална лига от следващото първенство.

– Кои са основните съперници на „Вихрен” за атакуване на върха на таблицата?

– Във всеки един мач се играе с различен заряд, като в преките двубои срещу ФК „Кюстендил”, „Беласица” (Петрич) и „Марек” (Дупница) трябва да се раздадем максимално, да спечелим трите точки и да докажем, че сме най-достойният отбор за влизане във Втора лига.

– Какво не успя до момента като футболист и какви цели си поставяш вече като треньор?

– За нищо не съжалявам като футболист. Смятам, че постигнах доста неща. Вече мога да говоря като треньор. На първо време искам да изведа отбора на „Вихрен” на първото място в групата с добър, качествен и резултатен футбол на терена. Като всеки един треньор, започнал кариерата си, и аз мечтая един ден да водя отбори от „А” група.

RELATED ARTICLES

Most Popular