Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятТръмп обеща на Ким брилянтно бъдеще за КНДР

Тръмп обеща на Ким брилянтно бъдеще за КНДР

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун стиснаха ръце в началото на днешната си втора среща във виетнамската столица Ханой, предаде АФП. Тръмп обеща на Ким „брилянтно бъдеще“ за КНДР, ако комунистическата страна се откаже от ядрените си оръжия. Държавният глава на САЩ прогнозира „много успешна среща“, докато двамата се подготвяха да вечерят в луксозния х-л „Софител Ледженд Метропол“ в продължение на историческата си среща в Сингапур миналия юни. Преди вечерята те имаха 20-минутни преговори на четири очи. Тръмп повтори виждането си, че Северна Корея има „огромен икономически потенциал“.

От своя страна Ким Чен-ун обеща да направи всичко по силите си, за да постигне резултат от срещата, който да бъде приветстван от всички.

„Уверен съм в големия резултат, който ще бъде постигнат този път. Ще направя всичко възможно за тази цел“, заяви лидерът на КНДР.

На днешната вечеря Тръмп ще бъде придружен от държавния секретар Майк Помпейо и от и.д. шеф на кабинета си Мик Мълвейни. Ким пък ще бъде заедно с топсъветника си Ким Йон-чхол и от външния министър Ри Йон-хо.

Утре двамата държавни ръководители ще имат още срещи и тогава се очакват евентуални важни съобщения или подписване на потенциални споразумения.

Преди да отпътува за Виетнам, американският президент Доналд Тръмп се опита да смекчи очакванията от предстоящата среща, като заяви, че не бърза да сключи ядрено споразумение с Ким Чен-ун. В Сеул обаче се надяват, че двамата лидери формално ще обявят край на корейската война. В навечерието на срещата на върха руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Съединените щати са потърсили съвета на Москва как да водят диалога със Северна Корея, загърбвайки ултимативното отношение.

RELATED ARTICLES

Most Popular