Friday, May 10, 2024
HomeРегионКюстендилТуристи гостуваха на детското еко селище „Живей с любов“ в Смоличано

Туристи гостуваха на детското еко селище „Живей с любов“ в Смоличано

Добре дошли в детско ваканционно селище „Живей с любов“ в невестинското село Смоличано. То е рожба на кюстендилката Елена Начева – жена, неизчерпаема на идеи и на енергия.
И като разстояние, и по дух ваканционното селище е далече от невротичния градски свят. Там всичко живее в умиротворяваща и зареждаща хармония.

Старите селски къщи са превърнати в уютни ваканционни домове за децата, чиито родители са се престрашили да им дадат възможност да видят живота от друг ъгъл, в лоното на Осоговската планина . Общуването с природата и с изкуството – при това без мобилни телефони и таблети, е едно от най-важните неща, които се случват в това чудодейно място. Туристи от ТД Осогово“ вече няколко пъти гостуват в селището, за да се срещат с децата, да почистват заедно с тях планинските пътеки и поляни, да засаждат дръвчета. Поредната им среща бе посветена на правилата з безопасно общуване с планината. Какво е задължително за добрата предварителна подготовка за планинските преходи, какво е препоръчително и какво в никакъв случай не бива да се прави, за да няма рискове и неприятни изненади, децата научиха от Силвана Михова – секретар на туристическото дружество. Към нейните съвети и препоръки се присъединиха и други туристи, а се оказа, че и самите деца вече знаят доста неща за разумното и цивилизовано поведение в планината. Гостите разгледаха с любопитство и възторг детското селище и след чаша ароматен билков чай поеха към водопада Света Яна, по пътя до който събраха няколко торби с отпадъци, оставяни от неблагодарни към природата посетители.
Водопадът идва от един планински поток, който прекосява двора на черквата „ Св. Йоаким и Анна“, минава през чешмата с дванайсетте чучура и през карстовите скали скача към водите на кристалната река Елешница. Към него се присъединява и лековитата вода от аязмото в черковния двор. Сред -туристите имаше и ветерани на по над осемдесет години, а най-малкият участник в похода беше не проходилият още Теодор, който радостно придружаваше родителите си и своите три лъчезарни сестрички.
Елена Начева със създаденото от нея детско ваканционно селище „Живей с любов“ вдъхна нов живот на няколко отдавна запустели селски планински къщи. Тя е учредител и председател на новото читалище „Пробуждане2020“, с което се надява да привлече в почти обезлюденото село Смоличано младежи и хора на изкуството от цялата страна и чрез тях да съживи духа на този красив планински край, обитаван преди хилядолетия от древните пеони. До момента читалището не е получило нито лев държавна субсидия или общинско подпомагане и цялата му дейност се извършва с лични средства и доброволния труд на ентусиасти.

Виолета Атанасова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular