Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилТърговци на пазара в Кюстендил: Сергиите са пълни, но хората не купуват

Търговци на пазара в Кюстендил: Сергиите са пълни, но хората не купуват

Агнешкото стигна над 16 лв. за бут, яйцата се продават между 15 и 25 ст.

Броени дни преди Великден по сергиите за плодове и зеленчуци и магазините в района на общинския пазар в Кюстендил е доста спокойно откъм купувачи на традиционните продукти за празника. Наша проверка установи, че агнешкото месо е поскъпнало с около 2 лева за една година, а хората почти не купуват.

Такава е и картината по сергиите, където търговците са наредили в изобилие пресен зарзават. “Имаме всичко, цените са като миналогодишните, но няма хора. Пазарът е толкова празен и пуст, както никога досега. Хората обикалят, гледат и си тръгват.  Може би както е типично за нас, българите, търговията ще започне в първия почивен ден – Разпети петък. И дано, защото сме заредили и се опасяваме да не изхвърляме развалена стока най-накрая”, коментираха търговци на пазара.

Иначе цените на доматите, които се доставят главно от Петрич и Сандански, са от 1,80 лв. до 3,20 лв. за розовите. Краставици могат да се намерят от 1,90 лв. до 2,50 лв. Марулята е 0,60 лв., толкова е и пресният лук. Пресният чесън достига до 80-90 ст., а картофите се колебаят от 2,20 лв. до 3 лв.

Цената на традиционната за празника мръвка – агнешкото, тази година започва от 3 лева за агнешка главичка и стига до 14,50 лв. за плешка и над 16 лева за бут. “Цените в търговските вериги са по-ниски с един-два лева, затова хората предпочитат големия магазин, където ще си купят всичко необходимо за празника, стига да имат пари. Тук при нас и агнешкото върви, но по- трудно. Доста от хората предпочитат готово печено пиле, за което предварително се записват, тъй като ще броят едва 6,90 лв.”, обясниха магазинери и допълниха, че очакват повече движение на клиенти и оборот в петък и събота.

В търговската мрежа в Кюстендил цените на яйцата започват от 18 ст. и стигат до 25 ст., ако са домашни и бели. В големите вериги се предлагат на 15 ст., но при закупени 30 броя.

Палитрата от козунаци е голяма, а цената отпреди година е почти същата, като те варират от 1,50 до 4 лева в зависимост от грамажа и съставките.

До момента нарушения при продажбата на агнешко, яйца и козунаци в търговската мрежа в Кюстендилска област не са констатирани, съобщиха от БАБХ-Кюстендил. Следи се за  произхода на месото, маркировката, както и условията и сроковете на съхранение. До момента са извършени 27 проверки на обекти от търговската мрежа.

Краси ЦЕНКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular