Saturday, May 4, 2024
HomeБизнесТърговци от ГУМ-Дупница протестираха срещу търговете

Търговци от ГУМ-Дупница протестираха срещу търговете

  • К. Костадинов: Ако установим нарушения, ще има анулиране

  • Над 1200 лв. удари цената за щанд от 20,5 кв.м

Търговците от първия етаж на ГУМ – Дупница, подкрепени от техни колеги от третия етаж и собствениците на външните магазини, излязоха на протест днес. Десетки продавачки и техни близки застанаха срещу провежданите в момента търгове за отдаване под наем на търговски площи в градския универсален магазин, разположен в самия център на града.

Недоволстващите отвориха обектите си около два часа по-късно, след като проведоха среща с председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, пред когото се оплакаха от случващото се в общинското търговско дружество. Продавачките настояха търговете да се анулират, тъй като според тях са опорочени. Алармираха, че с наддаванията си техни колеги ги принуждават да вдигат цените драстично, достигайки нереални пазарни цени. Изразени бяха и опасения, че всичко се прави умишлено, за да може ГУМ да бъде продаден. Упреците бяха към Асен Асенов, Стефан Димов и Кирил Лондрев. Както и към Костадин Костадинов – за промяната в наредбата за отдаване под наем на общински търговски обекти и провеждането на самите търгове. Управителката на ГУМ Цветанка Вуковска бе упрекната, че е предоставила новата схема с разположението на щандовете на Асен Асенов, чиято съпруга Лили Асенова държи щанд за бельо, а на тях схемата не е дадена.

„Мъжът на Лили Асенова – Асен Асенов, спечели 3 или 4 щанда за над 1000 лв. – един за 1200, 1100 лв. Той притежаваше скицата с новото разположение на щандовете, докато ние сме ходили при управителката Цветанка Вуковска, за да видим номерата на площите, за които да наддаваме. Но Асен има скицата. Кой даде скицата на Асен?! Откъде има скица?! С две думи казано – подставено лице! Подозираме, че е подставено лице, за да може да вдигат изкуствено наемите! Търговете се опорочават! Защо няма някакъв стоп! Може ли този човек да се явява за 10 щанда?! Управителката ще му подпише ли договори за всички щандове?! Въпросът е дали ще наеме всички щандове, или ще си избере един?! Подозираме, че е внедрен и вдига неимоверно наемните цени, за да могат да излязат всички колеги, които не могат да си позволят сумите! Как така рискува толкова много пари, ако не е внедрен! С каква цел наддава до нереални цени?! Сега искаме да не освобождава щандовете, а да ги вземе всички! Това е спекула! Ще пуснем жалба в съда! Не е ли спекула това един и същи да играе за всеки щанд?! Искаме тези търгове да бъдат отменени, да се проведат нови и да не се допуска подобно нещо повече. Всички виждаме тази голяма несправедливост!”, заяви Бойка Тодорова. Тя работи заедно с Елена Йорданова и двете са загубили щанда, на който продават домашни потреби.

„Преди да играя на търга, Асен Асенов ми заяви, че нямам право да взема щанда на цената, която плащам сега. Тая цена не била реална. Казах му, че това е реалната цена и не мога да си позволя повече. Тогава ми отговори да си търся някъде друго място. Той определя цената. Тормози ни. На една колежка, която се изсили да даде цена като неговата, й каза: „Поздравявам те! Това е цената на твоя щанд! Това е психически тормоз! Казал е на колежка, че ако иска да спечели щанда, за който ще играят днес и двамата, ще трябва да даде 1000 лв. Той определя още преди да излезем и да играем. Непосилни са тези високи наеми. При положение че 6 месеца не сме работили, бяхме затворени заради пандемията. На всеки е ясно, че има отлив на клиенти. Ние трудно плащаме този наем, идва някой, който започва да ни тормози психически и да не дава на семействата ни спокойствие. Вместо да работим, да поръчваме стока, ние сме на тръни. Идва нова вълна и отново ще бъдем затворени. Това никой не го отчита. Ние сме стресирани, не знаем какво ни очаква. Да, всички можем да излезем, да кажем 1500, 1300, 1200, но какво следва това… Спечели моя щанд. Демонстративно минаваше да каже, че една колежка е дала 1200 лв. и я поздравява, защото това е цената на нейния щанд, но по този начин пак ме тормозеше мен”, каза  Станислава Владимирова, също търгуваща с домашни потреби. И допълни: „Стигнахме цена от 132 лв. на квадратен метър. Представителите на външните магазини се опасяват, че тая лудост ще се пренесе и в магазините отвън, до входа на ГУМ. Затова и колегите от там дойдоха на протеста. Апелираме – спрете тая лудост!”.

„Като на икона се молих на Стефан Димов да се откаже да играе за щанда, който държа сега. Каза ми: „Няма да ти взема щанда”. И вчера идва да ми се извинява. Три дни плача”, през сълзи обясни Юлия Годинова.

„Вчера спечелих търга за моя щанд, но досега давах 460 лв., сега отивам на 1200. Не знам какво трябва да продавам, за да изкарам тези пари! И най-вече проблемът е, че пак народът, обикновеният гражданин, ще ги дава тези пари! Защото той ще купува! Ние ще увеличим цените и пак всичко отива на гърба на обикновените хора! Притесняваме се и дали вече ще имаме клиенти! Защото хората обедняха, стягат се, не пазаруват! Градът много се обезлюди! Хората казват: „Няма какво да правим в тая Дупница. Не знам какво ще се случи. Много сме притеснени”, обясни Диана Караилиева, която е съпруга на един от бившите зам.-кметове в общината – Валентин Караилиев, и работи в ГУМ от години.

„Снаха ми е дала сума, при която и за 4 месеца не може да изкара тая печалба, за да плати наема. Откъде да намери тия пари. Това не е честно и не може така да продължава. Ние сме избрали общинарите, да защитават интересите на народа, а не да защитават лични интереси. За мен Асен Асенов е подставено лице, и то предполагам, че от Костадинов, защото той именно предложи промяна в наредбата. Сега оставят хората без доходи. Работила съм 51 г. само в търговията. Ние строихме ГУМ, ние плащахме. По едно време бях и касиер на търговията, плащахме. То бяха разходи, разходи. От печалбата на предприятието се плащаше строителството. Затова бяхме на ниски заплати. Можеха да ни качат заплатите, но ни казваха: имаме да изплащаме ГУМ, не може. Сега взимам 300 лв. пенсия, ама по милост! А ме пенсионираха на 75 лв. през 2003 г.”, посочи Снежана Караилиева.

„Ние 1000 лв. не можем като оборот да ги изкараме, а трябва да ги дадем за наем. И общински съветници от комисията, която провежда търговете, се учудват на Асен Асенов, че дават такива високи цени. Възмутени са. Цените са нереални. Не мога да изкарам тия пари. Не мисля, че ще работя само за наема. Не е нормална обстановка, къде е защитата на общината? Можеше общината да изчака да премине кризата”, посочи Станислава Владимирова.

„Тоя цирк не трябва да продължава. Да си ги вземе тия щандове, а да не се отказва, както се говори, че ще стане. Да видим как ще изкара тия пари. Нереални са цени”, заявиха търговци и пред Костадин Костадинов.

„Не познавам нито вас, нито тези, за които говорите. Мисля, че начинът, по който се провеждат търговете, е честен. Оставете да анализираме нещата. Успокойте се малко. Дайте ни няколко дни, за да видим кои са тия хора. Ако се окаже, че е спечелил 10 или 5 щанда и не подпише договори, съм склонен да се съглася, че ще се анулират търговете за тия 5 щанда и ще се обявят нови търгове”, отговори Костадинов.

Председателят на Общинския съвет подчерта, че наредбата е променена във връзка със Закона за общинската собственост, приет през 2012 г.

„ГУМ е на гражданите на Дупница. Трябва да го направим красив, търсен, той да събира по-големи приходи, за да може респективно тези приходи да ходят в общинския бюджет и с тях да се финансират детски градини, пътища, училища. Освен нашето решение като местна власт и местно самоуправление, има и закон. 2012 г. беше приет Законът за общинската собственост. Преди него имаше някаква полузаконна вратичка, с решение на Общинския съвет, така малко витиевато, да се продължават договори без търг или конкурс. С новия закон тази възможност изчезна. Те са свикнали от години да ползват преференциални цени, сега излизат на свободния пазар.

От моралната страна на въпроса – кой си дава имота за 10 г. напред на един и същи наем. Но тъй като от друга гледна точка никой не е съгласен да си изгуби наемателите, гласувахме договорите да са за 10 г. Това е един дълъг хоризонт, за който хората могат да си планират. Другото основно оплакване е, че били много високи наемите. Ако сега са високи, след 2 години може и да не са високи. А след 10 г.? Всеки търговец си преценява каква е пазарната му стратегия, той иска да наеме точно този щанд, може да даде толкова пари. Така че не мога да схвана какво точно се иска от нас. Иска се – увеличете ни малко…”, коментира Костадинов.

Относно оплакванията от Асен Асенов шефът на местния парламент каза: „Не знам дали въпросният участник е участвал за 5 или 50 щанда. Ако това е вярно, то не е нито нарушение, нито престъпление. Но ако след това си е позволил да ходи, да се подиграва, че той щял да разпределя, че той си прави каквото си иска, това вече наистина е престъпление. И ако се констатира такова престъпление, наистина ще се обсъди дали да се анулират въпросните търгове и какво да се случи. Засега според мен е рано да говорим за такова нещо. Не познавам този човек, но ако е вярно, ако си е позволил, ще получи цялата строгост на закона, може да има друга стратегия. Най-важното е, че комисията работи коректно, такива честни търгове не е имало досега. Четирима общински съветници работят, заедно с юриста”.

Костадинов се ангажира, че ако се окаже, че има нередности, ще сезира компетентните органи.

Относно твърденията, че се цели сегашните наематели да бъдат изгонени и ГУМ да се продаде ОбС, шефът каза: „Нямам коментар. Подобна стратегия на мен лично не ми е известна. Досега никога не съм чул, че ГУМ може да се продаде. Нито в нашата политика като партия СДС влиза намерение да продадем ГУМ. Говорих с хора от комисията. Те нямат усещането, че има схема. Казах им, че ако има схема, саботаж, да спрат търга”.

Председателят припомни, че лютата битка за ГУМ се отваря, след като в последните години имаше отлив на наематели и големи площи останаха празни.

Управителката Цветанка Вуковска също отговори на поставени й от журналисти въпроси. „След като комисията издаде протоколите, ще издам заповед и ще я връча на първия спечелил участник, както и на всички участници. След това първият спечелил има 14 дни срок да мисли дали да сключи договор. Ако до 14 дни не дойде да сключи договора и не внесе гаранция по договора, която е в размер на един наем до постигнатата цена от търга, той губи, ще връча заповед на втория и така до третия класирал се. Ако има търг и се открие, че има измама или някаква нарочно направена практика, ще се прецени много внимателно за всеки търг и за всеки щанд и за начина, по който е играно, по какъв начин е достиганата крайната цена и ще търсим варианти, за да може да подпишем договор, с този, който дава реалната цена”, поясни Вуковска.

Тя посочи още, че около 50% от досегашните наематели са загубили търгове. Отговори, че на никого не е давала схемата за щандовете персонално. „Схемата е в кабинетите на ГУМ и търговците може по всяко време да я огледат, да си правят стратегията. Учудват ме високите цени наистина, при положение че знаем какъв е пазарът на централната градска част като наемни цени. Вчера на единия от щандовете достигнахме над 90 лв./кв. м. Всичко ще бъде анализирано. Ние трябва да имаме една средна цена от всички търгове, за да можем да направим анализите. Виждаме, че се случват някакви процеси, на някакви определени места, но при положение че за 30% са минали процедурите -имаме още над 50% да минат, цялостната картинка ще я имам в началото на следващата седмица”, обясни Вуковска. Управителката поясни, че при нея няма писмени сигнали от продавачки за психически тормоз. „Ако някой ме тормози или изнудва, отивам в полицията и пускам жалба”, коментира Вуковска. Управителката и председателят на Общинския съвет припомниха, че цените на наемите не са променяни от 2014 г. След срещата част от търговците заявиха, че не са много доволни от разговора, но засега ще преустановят протестите.

На въпроса вярно ли е, че отделни участници в търговете вдигат цените нереално и така останалите досегашни наематели губят, юристът на Общинския съвет Милен Попов, който участва в провеждането на процедурите, отговори: „Акцентирам на думата „нереално”. Може ли да каже някой в момента коя е реалната цена за един щанд в ГУМ, коя е реалната за щанд №1 или №15? Реалната цена е пазарната цена, тази, която предложат участниците и впоследствие сключат съответния договор. Търговете протичат законосъобразно, включително и по твърденията на самите участници. В края на всеки търг изрично питам всички участници имат ли възражения по процедурата на провеждане на търга. Всички участници категорично заявяват, че търгът е протекъл законосъобразно, нямат абсолютно никакви възражения. А иначе самите предложени цени са си тяхна работа. Ние не се занимаваме с размера на предложените цени и те са различни. Има цени, които са минималните, явил се е само един участник за конкретен щанд, има цени, които са увеличени няколко пъти, но това са при 7 участници”, каза Попов.

От комисията посочиха, че на търговете цените на наемите са скочили за около 40-50% от щандовете.

Разговаряхме и с Асен Асенов. „Упреците са, че съм взел щандовете на две жени. Едната – Елена Йорданова, ме кълнеше вчера и три пъти ме заплаши, че ще ме пребият. На всеослушание пред всички колеги. Спечелил съм 3 търга. Взел съм 3 щанда. Единия го взех по принуда, защото ме кълняха вчера, а другия ще го оставя. Пълни глупости се твърдят. Не фигурирам в търгове, за които се твърди, че съм играл”, каза Асенов. Асенов бе категоричен, че не е получавал схемата за щандовете от управителката, а той си разчертал сам скицата.

Присъствахме и на търг за един от щандовете. За площ от 20,5 кв. м на първия етаж наддаването от 348, 50 лв. начална цена, с 5% стъпка стигна 1237, 43 лв. Процедурата спечели ЕТ „Кирил Лондрев”, като в наддаването участваха още петима търговци.

Междувременно стана ясно, че вече е заявен интерес и към площта на първия етаж от ГУМ, която ще бъде обособена като отделен търговски обект. Управителката Вуковска посочи, че са закупени тръжни документи от няколко участници и търгът е на 31 август, като очакванията са наемателят да е атрактивен търговец, който да привлече клиенти за магазина.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

3 COMMENTS

  1. Никой не обича правилата.До сега една част от наемателите в ГУМ са били на преференциални цени,а други са играли на търгове и са плащали в пъти повече, но протести нямаше.В първата година след като
    ГУМ беше пуснат под наем ,бившите служителки си наеха щандове на символични цени.Беше им дадено правото да си изкупят стоката ,която преди са продавали ,пак за някакви дребни суми и то да ги изплащат за следващите 3 години.Тогава всички бивши служителки бяха доволни.Прав е КК ,че така не може да се продължава вечно.Е по търговете е така.Има и хора ,които мътят водата , но нека видят бившите ,че в пазарната икономика го има и този момент.Щом фирма с 2 лева капитал може да обжалва търг за ТОЛ система ,защо някой да не играе за 2-3 щанда и да си прави гъдел.

  2. Пазарната икономика си е пазарна икономика!Точно затова с наеми по 1000-1200 лв. за щанд в ГУМ ,е невъзможно да оцелееш в бизнеса, особено ако си честен и коректен.ГУМ затваряше няколко пъти миналата година,освен това пътникопотока намалява с всяка изминала година!На търговете може всичко да е законно,но остава привкус за нещо неморално….

Comments are closed.

Most Popular