Saturday, May 4, 2024
HomeРегионГоце ДелчевУвеличават се дарителите на книги за библиотеката в Сатовча

Увеличават се дарителите на книги за библиотеката в Сатовча

Осезателно се увеличават дарителите на книги за читалищната библиотека в Сатовча през последния месец. Увеличават се и читателите в дните на пандемия, като тези, които не могат да посетят библиотеката, получават книгите директно у дома.

„Ограниченията, заради коронавируса, оказват влияния върху всичко, включително и върху посетителите в читалищните библиотеки. Но, съм благодарна, че все пак има хора, които вярват в силата и възможностите на библиотеката, като една институция за интелектуално пространство“ – коментира за радио Благоевград Анна Начева, дългогодишен читалищен библиотекар в Сатовча.

Тя призна, че в дните на пандемична обстановка е имало известен отлив на читатели, но през 2019 г. са получени като дарения, почти 1000 тома книги.

„Тази година започнахме също много добре, още през първия месец януари, почти 140 книжни документа сме въвели в библиотечния фонд. Понякога, даренията включват и повтарящи се заглавия, които вече имаме, затова ние веднага ги преотстъпваме на по-малките библиотеки. Например, миналата и по-миналата година, ги преотстъпвахме на библиотеката в село Туховище“ – сподели още г-жа Начева.

Дарителите са от цялата страна, има и издателства, които даряват книги от различни жанрове. Последното дарение е от едно издателство, което е било принудено за бъде закрито, затова е дарило детски книжки за библиотеката в Сатовча.

„Детският отдел има нужда от по-сериозно попълване, за което ще помислим по-нататък“– допълни Анна Начева, която лично доставя книжки до домовете на читателите, които не могат да посетят библиотеката.

„Не са толкова много хората, на които доставяме книги по домовете. Това са по-възрастни хора или такива в неравностойно положение. Много от тях очакват с нетърпение срещата си с мен, защото ние библиотекарите сме и психолози и събеседници. Тук е мястото, посетителите да споделят това, което ги вълнува, не само по отношение на книгите, но и в живота. Библиотеката трябва да бъде едно лично място за много хора от различни възрасти и аз се радвам, че е така“ – допълни още читалищният библиотекар в Сатовча Анна Начева.

Информация: радио Благоевград

RELATED ARTICLES

Most Popular