Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСапарева баняУвеличават туристическия данък в община Сапарева баня

Увеличават туристическия данък в община Сапарева баня

Увеличение на туристическия данък се предвижда в община Сапарева баня. Поскъпването е с 15-20 ст. и е заложено в проект за изменение на Наредбата за местните данъци в общината, който ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Проектът касае единствено туристическия данък, заплащан от хотелиерите и собствениците на къщи за гости или на места за настаняване. За останалите ставки на местните данъци, приети с досега действащата наредба, не се предвижда промяна.

Предложението е от 2021 г. туристическият данък за нощувка за местата за настаняване категория една звезда да бъде 0,60 лв. /при 0,45 лв. досега/. За местата с две звезди се предлага цена от 0.70 лв. за нощувка /като досега бе 0,50 лв./. За тризвездните хотели данъкът се повишава на 0,80 лв. за нощувка /от 0, 55 лв./, а за четиризвездните и петзвездните хотели – 1 лв. /от 0,80 лв. до момента/.

Предложението е мотивирано с факта, че приходите от туристически данък са изключително недостатъчни за осигуряване финансирането на програмата за развитие на туризма и популяризирането на община Сапарева баня като туристическа дестинация. В докладната записка е посочено още, че туристическият данък в община Сапарева баня е един от най-ниските в областта, не е актуализиран от 2012 г. и събираемостта му през годините е ниска. При заложени 65 000 лева в общинския бюджет миналата година са събрани около 44 000 лева. В община Сапарева баня официално регистрираните места за настаняване са над 100. Общинските съветници ще разгледат предложението и ще изразят становището си с гласуване на 30 декември, сряда.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular