Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияУмъртвяват 24 500 прасета в Никола Козлево

Умъртвяват 24 500 прасета в Никола Козлево

  • Проф. Михни Люцканов: Не е изненада появата на новото огнище на АЧС

Започва умъртвяването на прасетата от промишления свинекомплекс „Тетрахиб“ АД край шуменското село Никола Козлево, където бе констатирана африканска чума по свинете.

Два контролно-пропускателни пункта са изградени на маршрута, по който ще бъдат транспортирани умъртвените животни от свинекомплекса в Никола Козлево. Това съобщи ст. комисар Ялчън Расим, директор на Областната дирекция на МВР – Шумен.

Единият пункт е на пътя в близост на площадката за загробване на прасетата до село Хърсово. Вторият е до свинекомбината „Тетрахиб“.

Около 12 ч. на терена бяха областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Ямите за загробване вече са готови, направени са според изискванията

за дълбочина и са взети всички мерки за безопасност, каза д-р Димитър Димитров от Агенцията по храните.

Първият камион с прасета вече тръгна. Камионите се придвижват с полицейски ескорт, не се предвижда да се затваря движението по пътя.

24 500 прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат загробени на площадка до село Хърсово. Със заповед са определени всички последващи действия, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска.

„Извършване на механично почистване, многократна дезинфекция на помещенията, оборудването, дворовете, транспортните средства, улиците във и около животновъдните обекти. Извършване на епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни. Забранява се влизането и излизането на хора и моторни превозни средства, включително и селскостопанска техника, без разрешение на БАБХ в района на обекта по време на изпълнение на мерките“, посочи тя.

Собствениците на индустриалния обект ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи още д-р Катя Райкинска. Според предварителни данни икономическите загуби за свинефермата ще са 10 милиона лева.

Около свинекомбината в Никола Козлево са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдавана зона.

Заместник-кметът на община Никола Козлево Иван Иванов успокои хората от Хърсово, че загробването на прасетата ще бъде безопасно:

„Полагат се хидроизолационни ленти, които се слепват по особен начин. Те образуват една компактна маса, така че да не позволят нищо да излезе извън тези ленти и извън ямата. Никаква течност!“.

Площадката до Хърсово е избрана още през 2018 г., а причината е, че тя е далеч от всякакви водоизточници и няма опасност от зараза.

За жителите на селото обаче новината е изненадваща и неприятна.

Повторната поява на АЧС не е изненада

„Не е изненада появата на новото огнище на африканска чума по свинете, тъй като вирусът е достатъчно устойчив, за да съществува и в зимни условия“. Това отбеляза пред БНР проф. Михни Люцканов, специалист по епидемиология и инфекциозни болести по животни в Тракийския университет в Стара Загора.

В предаването „Преди всички“ проф. Люцканов заяви, че не изключва нито един фактор, който по чисто механичен път може да внесе вируса:

„Теоретично е възможно заразата да се пренесе от гризачи“.

Според него най-рисков източник на заразата е нейният биологичен резервоар – дивата свиня и източнобалканската свиня.

Проф. Михни Люцканов е умерен реалист, дори скептик, че заболяването АЧС може да бъде преодоляно до година-две./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular