Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионГоце ДелчевУникален модел на кула донесе награда на гоцеделчевски архитект

Уникален модел на кула донесе награда на гоцеделчевски архитект

С оригинален проект на кула млад архитект от Гоце Делчев спечели специалната награда в седмото издание в Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020.

Тази година конкурсът протече под мотото “Големите таланти имат нужда от признание“.  В него участваха 164 проекта в 11 категории, а наградените са 15.

Сред тях като иновативно архитектурно и художествено решение бе отличен проектът “Кула в Гоце Делчев” на арх. Георги Белянов. Младият архитект предлага съвременна интерпретация на часовниковата кула, която по думите му може да се превърне в емблема на Неврокоп. Голяма част от сградата е прозрачна – отразява слънцето денем и свети нощем.

“Заобиколена от градини и на метри от площада и главната улица, кулата може да бъде всичко – от място за разходки и срещи до платформа за обществени събития. Посредством спирална стълба върхът на кулата се превръща в платформа за панорамно наблюдение, която създава един напълно нов и извисен поглед към града от 20 метра височина над центъра му”, споделя арх. Белянов.

По думите му такива символи се строят рядко и остават завинаги “точно както вековните кули по нашите земи са построени, за да останат вечно по местата си и продължават да пазят спомена за времената, които са ги създали, и хората, които са ги направили възможни”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular