Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилСмелчаци ще спасяват богоявленския кръст в Кюстендил въпреки пандемията

Смелчаци ще спасяват богоявленския кръст в Кюстендил въпреки пандемията

Литургии за Богоявление ще се отслужат във всички храмове на територията на Кюстендилска духовна околия при спазване на всички противоепидемични мерки. По традиция след това ще бъде извършен ритуалът с хвърлянето и спасяването на кръста.

“Въпреки ситуацията, в която се намираме, хвърлянето на кръст ще има в цялата Кюстендилска духовна околия. Този ритуал няма да се прекъсне. Вече е изготвена и програмата за 6 януари. В трите храма в Кюстендил, както и по селата ще бъдат отслужени св. литургии, след което с литийно шествие, което ще премине през централната пешеходна алея, ще се отправим към мястото, където традиционно се хвърля кръстът в града. Това е добре познато за всички миряни място – Железния мост на река Банщица. Там ще има водосвет и за 11 часа е запланувано хвърлянето на богоявленския кръст. Записването на желаещите да участват в ритуала става във всеки храм, като условието е да са кръстени”, каза за в-к “Вяра” архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак.

По негови думи хората в последните месеци спазват съвестно въведените мерки, дори и в Божия дом, така че се надява всички да подходят отговорно и да спазват дистанция помежду си по време на ритуала с богоявленския кръст. “Знам, че се струпват стотици хора, за да наблюдават церемонията. Нека на предстоящото събитие, освен да са с маски, да бъдат на разстояние един от друг, за да няма неприятни последствия. Нека се пазим! Бъдете здрави!”, каза още архимандрит Исаак, който за първи път ще хвърля кръста в Кюстендил.

20-годишният икономист Николай Георгиев извади богоявленския кръст от река Банщица в Кюстендил тази година, а участниците бяха над 20.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular