Friday, May 3, 2024
HomeСкоростиУпотребяван автомобил: Peugeot 308 от 8000 лева

Употребяван автомобил: Peugeot 308 от 8000 лева

Капризният „французин“ – Като употребяван автомобил популярният модел примамва с изгодните си цени. Но дали е добра покупка?

НЕЖЕН ЛИ? Няма такова нещо. При лоши пътни настилки до пътниците проникват неприятни удари. И то в едно Peugeot 308 от второто поколение, което се произвеждаше от 2007 до 2015 година. Къде остана нежният комфорт на возене, толкова характерен за марката? Няма го! Конструкторите отстраниха комфортното окачване и меките седалки. Жалко, защото с разточително просторния си интериор, доброто оборудване и индиректното си кормилно управление компактният модел бе по-подходящ за спокойни пътувания, отколкото за агресивно шофиране по завои.Наистина качеството на изработката е по-високо в сравнение с предшественика 307, но собствениците трябва да проявяват толерантност към скърцащи и тракащи детайли. След фейслифта през 2011 година нещата се подобриха. Понякога капризничи и електрониката, появяват се безпричинни съобщения за грешки. Ако багажникът се превърне в аквариум, това най-вероятно се дължи на уплътненията на задния капак и на задните светлини. Най-засегнати от този проблем са комбитата от първите години на производството.1,6-литровият бензинов двигател със 120 к.с. не е особено препоръчителен, защото е муден и се нуждае от високи обороти. Също като при другите бензинови мотори сензорите на разпределителните валове не издържат дълго. Тракащите звуци, особено при студен двигател, разкриват разтеглената ангренажна верига. Клиентите винаги са предпочитали икономичните дизелови мотори, най-вече 1.6 HDi, който е мощен и изискан. При спокоен стил на шофиране той се задоволява с около 6 литра/100 километра. Но при него трябва да внимавате с турбокомпресора: тъй като маслените му магистрали се запушват, мазането се нарушава и той се поврежда. Автомобилите с пробег около 150 000 километра нерядко се движат с трети турбокомресор. TÜV има забележки към 308 заради неравномерното действие на спирачките и бързо износващите се спирачни дискове – това се отнася до всички модели. За лошото представяне на 308 в актуалния доклад на AUTO BILD и TÜV вина имат и постоянните течове на масло от двигателя и трансмисията.

На пазара се предлагат множество изгодни 308, но купувачите трябва да ги огледат внимателно. А твърдото окачване може да се окаже само началото на разочарованията. Високите сметки в сервиза може окончателно да им развалят настроението.

С напредване на възрастта има опасност от скъпи ремонти

Списъкът с възможни проблеми при 308 е дълъг. При популярния 1.6 HDi турбокомпресорът може да се повреди поради запушени маслени магистрали, при бензиновите мотори се разтягат ангренажните вериги, отказват сензорите на разпределителните валове. TÜV постоянно има забележки към износените спирачки и течовете на масло. Купувачите на употребявани автомобили трябва да внимават. Много важни са старателно водената сервизна книжка, фактурите за извършени ремонти и гаранцията за употребяван автомобил.

Нахлуване на вода
Уплътнителите на задния капак се повреждат, в интериора навлиза вода.

Ограничители на вратите
Типичен проблем за френските автомобили: повредените и тракащи ограничители на вратите. Дреболия, която дразни.

Спирачни дискове
Износват се прекалено бързо – и TÜV често има забележки към тях

Течове на масло
Стар проблем на Peugeot. Когато двигателят и скоростната кутия протекат, може да ви върнат на техническия преглед.

Ангренажни вериги
Ако двигателят трака при студен старт, вероятно е разтегната ангренажната верига – а това е скъпо.

Извод:

308 е истинско Peugeot, с всички плюсове и минуси. Много място и висок комфорт на приемлива цена. Но и доста дребни проблеми. Да купуваме ли? Да, но само след старателен оглед и ако имате готовност за някои ремонти. И ако не търсите съвършенство.

 

 

Източник: autobild.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular