Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаУспех! Новата школа по народно пеене „Звездица“ в Дупница спечели първите си...

Успех! Новата школа по народно пеене „Звездица“ в Дупница спечели първите си награди

Новосформираната в Дупница школа по народно пеене „Звездица“ при НЧ „Христо Ботев 1978“ спечели първите си плакети и награди.
Съставът с ръководител София Илиева се представи чудесно по време на 13-ото издание на Националния фестивал за певческо и танцово изкуство „Да запеем заедно песните на Средногорието“. Там своите изпълнения на публиката поднесоха певчески и танцови състави от цяла България, огласяйки Средна гора в местността Света Петка в село Чавдар.
Дупнишкият състав впечатли журито, което го награди с плакети и грамоти. Школа „Звездица“ грабна и специалната награда – участие във фолклорното предаване „От българско, по-българско“ с водещ Галя Асенова.
Както вече писахме преди два месеца, солистката на НФА „Филип Кутев“ София Илиева, която е родом от Дупница, създаде нова школа в града. Целта й е да популяризира българските народни песни сред децата от родния й град.
„Всичко, което се прави за пръв път, е непознато и интересът към нашата нова школа все още е малък. Но така е в началото. С времето нещата се променят. Взимаме участия в различни концерти, организирани от община Дупница, както и в събори – например този в с. Крайници. Също така участваме и в различни онлайн конкурси и така при всяко наше появяване на сцената започват да идват повече дечица“, каза пред „Вяра“ София Илиева. Тя подчерта и доброто представяне на нейните възпитаници по време на наскоро провел се фестивал E-Fest. В него участие са взели 3 деца и всички те са спечелили медали. Малката Йордана Радева, която е само на 5 годинки, се е класирала на първо място, а второ място в своята категория е спечелил 10-годишният Георги Караколев. Радослав Георгиев, който е на 21 години, пък се е поздравил с третото място.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular