Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаУченик в Промишленото в Дупница събра биографиите на 50 именити българи

Ученик в Промишленото в Дупница събра биографиите на 50 именити българи

Трябва да помним делата, не само имената на героите, припомня Денис Китов

Юлияна КОЛЧАКОВА

Ученик в Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (известна като Промишленото) в Дупница събра на едно място биографиите на 50 именити българи, оставили диря в историята. Трудът на Денис Китов е със заглавието „Биографични данни за 50 личности в българската история в периода 1762 -1945 г.” и бе представен в училището в сряда. Сборникът е 132 страници, като първата е за Паисий Хилендарски, а последната за Стою Иванов Неделчев – Чочоолу. Включени са известни революционери от Възраждането и новото време, строители на България, художници, поети, оставили следа. Четем имена като Кольо Фичето, Ильо войвода, Ботьо Петков, Сава Доброплодни, Найден Геров, Матей Преображенски – Миткалото, Григор Пърличев, Панайот Хитов, Филип Тотьо, Любен Каравелов, Бачо Киро, Поп Харитон, Васил Левски, Христо Ботев, Васил Петлешков, Георги Измирлиев, Константин Стоилов, Стефан Стамболов, Кирил Ботев, Радко Димитриев, Георги Вазов, Климент Бояджиев, Гоце Делчев, Борис Дрангов, Пейо Яворов, Владимир Димитров – Майстора, Радул Милков, Димчо Дебелянов, Владимир Стойчев, Никола Попов и др.
Денис Китов е в 11 клас и учи икономика и мениджмънт, от с. Джерман. Казва, че интересът му към историята е от ранните му детски години. Дължи го основно на своя дядо Здравко Барилски – бивш пожарникар в Дупница. Както и на са изживели ужаса на Втората световна война хора, които познава.
„Денис има феноменална памет. Без усилие запомня имена, дати, което не е често срещано. Представяната книжка издава сам, като хората, за които пише, също е избрал сам. Историята го впечатлява още, когато е едва на 4 г.”, отбеляза учителката по история Анелия Грозданова.

Единайсетокласникът подчертава, че целта му е да не се забравя делото на личностите, за които припомня в своя труд, и да се поддържа интересът към тях. „Сякаш ние ги знаем само с техните имена, но не и с техните дела”, посочва Денис Китов. Той отбеляза, че са три причините представянето на книжката да е на 5 октомври. На тази дата се навършват 110 г. от избухването на Балканската война. Първата жертва е поручик Борис Змияров, който е убит край Благоевград още първия ден на войната, и има паметна плоча в двора на черквата „Св. Георги Победоносец”.
В заключението на труда си възпитаникът на Промишленото изразява надежда, че интересът ни към нашата история да се пробуди. „Забравихме българските традиции, история, наследство и култура. Това го казвам с мъка в сърцето, защото не е редно да се знае кой е капитан Америка, а да не се знае кой е капитан Петко войвода. Забравата на историята не е просто факти и някакви празни думи. Тя е пазител на рода и традициите”, подчерта Денис Китов.

Младият историк подготвя и втората книга – за 105 личности, работили и работещи в различни сфери, оставили следа в историята след 1945 г. личности. Ще има и трета книга – с разказите на съвременници на Втората световна война и участници в нея, сред които ветерани от Дупница, живели в три епохи.

Единайсетокласникът има намерение да продължи образованието си в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград и да преподава история.

Денис Китов получи грамота от ръководството на учебното заведение, връчена му от директора Борис Кръстев. „Винаги помагаме и съдействаме на добрите начинания на нашите ученици. Имаме и други изявени ученици в други сфери, за което голям принос имат и колегите”, коментира Борис Кръстев.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Да беше написал нещо и за физкултурника до него,че на треньорчето му е трудно . По стар български обичай ,тези ,които нямат никакъв принос в работата се показват до тези ,които са свършили работата.

Comments are closed.

Most Popular