Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце ДелчевУченици от Гоце Делчев затаиха дъх пред „Ръченица”-та на Мърквичка

Ученици от Гоце Делчев затаиха дъх пред „Ръченица”-та на Мърквичка

Група от Трето ОУ „Братя Миладинови” се впусна в арт приключение по софийските галерии

С посещение на вдъхновяващи художествени пространства в София завършиха за шестокласниците от Трето основно училище „Братя Миладинови“ в Гоце Делчев проектните дейности по програма „Културните институции като образователна среда“.

Под ръководството на учителите К. Стоева, Л. Цирова, Л. Грозданова и Е. Ценкина учениците посетиха художествената галерия „Квадрат 500“, в която е подредена представителна експозиция от над 1600 произведения на изкуството от България, Европа, Латинска Америка и САЩ. Произведенията представляват част от колекцията на най-големия художествен музей в София – Националната галерия.

Учениците имаха възможност да видят отблизо знакови творби на български творци като Захари Зограф, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, но и на множество съвременни български и чужди автори. Младите хора се задържаха най-дълго пред знаковата картина на Мърквичка „Ръченица”, която разказва за националния бит, обичаи, носии и нрави от епохата след Освобождението.

Особен интерес представляваха и скулптурните произведения, изложени в Атриума. Обиколката завърши с посещение на Националния етнографски музей, в който се помещават сбирки с предмети от различни епохи, представящи българския бит – домашни занятия и покъщнина, земеделие и животновъдство, килими, дърворезба, ковано желязо, медникарство, накити, обичаи и обреден реквизит, традиционно народно облекло и шевици. Учениците си тръгнаха от София впечатлени и обогатени.

 

Снимки: Трето ОУ „Братя Миладинови”

RELATED ARTICLES

Most Popular