Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаУченици от Дупница преоткриха Йовков чрез пътуваща изложба

Ученици от Дупница преоткриха Йовков чрез пътуваща изложба

Нейна спирка е библиотеката към читалище „Зора -1858“

С фотодокументална изложба, посветена на големия български писател Йордан Йовков, работещите в библиотеката към читалище „Зора -1858“ отбелязаха Световния ден на книгата и авторското право.

„Тази година посветихме Световния ден на книгата и авторското право на един от най-нежните български разказвачи – Йордан Йовков. Поканихме фотодокументалната изложба, създадена от екипа на Дом-паметник “Йордан Йовков” в Добрич в лицето на д-р Кремена Минева, Маринела Паскалева и инж. Йорданка Славова. Дизайнът е на местния художник Илия Вълчев. Изложбата носи заглавие „Пътуване из света на Йордан Йовков“ и на двадесет табла се редят образите на героите от мистичния свят на Йовков.

Организирахме и посветихме на младите в нашия град тази изложба и с обединените усилия на музейни специалисти, учители и библиотекари направихме общуването с Йовковите герои възможно, искрено и лично. Открихме изложбата с онлайн среща с д-р Кремена Митева – изследовател на творчеството на Йовков и осмокласници от ПГОСУ ( Професионална гимназия по облекло и стопанско управление )в града, с преподаватели Анелия Грозданова и Емил Димитров. Пренесохме се в кабинета на писателя, където паметта за твореца е жива и чухме увлекателния разказ на г-жа Кремена Митева, на която сърдечно благодарим за отзивчивостта и усмивката!“, съобщават от най-голямата библиотека в района.

Нейните вратиса отворени за всички, които познават творчеството на Йовков, ценят го и биха се докоснали отново до него.

RELATED ARTICLES

Most Popular