Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоУчилище в Банско първо у нас се сдоби с озон кабина

Училище в Банско първо у нас се сдоби с озон кабина

Дарителките Кристина Обецанова и Весела Манолова: Надяваме се тя да предпази децата от заразата

 

СУ ”Неофит Рилски” в Банско е първото училище в България, оборудвано с кабина с генератор за озон. Най-голямото учебно заведение на територията на община Банско получи ценната техника като дарение от членове на Обществения съвет към училището. Устройството е инсталирано на централния вход. От първия учебен ден на новата седмица децата преминават през два етапа на превенция и контрол срещу разпространение на коронавируса.

Директорката на училището Елеонора Барякова не крие радостта си от новата придобивка, която ще повиши сигурността на средата не само за децата, но и за учители, възпитатели и помощен персонал. „Предприетите мерки на строг контрол досега дават резултат и процентът на заболеваемост в нашето училище е под критичното ниво, затова решихме да продължим  присъствено учебните занимания за всички ученици от първи до десети клас. Но си даваме сметка, че битката със заразата ще бъде продължителна и трудна. Трябва да използваме всички възможности да запазим здравето на нашите деца”, заявява директорката. Тя е благодарна на Кристина Обецанова и Весела Манолова – двете жени, направили дарението.

„За нас като майки опазването на живота и здравето на децата е най-важно. Всички заедно трябва да помогнем, според възможностите си, децата да бъдат защитени. Даваме си сметка колко важно за тяхното настояще и бъдеще е да имат нормално детство, да посещават редовно училище, да общуват с връстниците си. Затова решихме да помогнем с апаратура от висок клас – кабина, оборудвана с озон генератор. Надяваме се тя да предпази децата и да бъде полезна не само в сегашната битка с коронавируса”, споделят Кристина и Весела.

Досега единственият начин за борба с епидемията, освен чрез дистанцията и маските, е употребата на дезинфектанти. Но прекомерната им употреба предизвиква други проблеми, а пък и не е достатъчно ефективна заради начина на разпространение на вируса. Затова решихме да търсим по-различен начин за борбата с COVID-19, продължават разказа си двете майки, които след активни проучвания стигат до подходящото средство – кабина с озон генератор.

Преди месец община Банско осигури за СУ ”Неофит Рилски” две термокамери, с които под контрола на дежурния персонал се  измерва температурата на учениците и учителите на входа на училището.

След филтъра на термокамерите новата кабина е следващато стъпало в превенцията. Тя е оборудвана със сензор, който активира озонатора за 5 секунди. Концентрацията на озона е в ниски и безвредни стойности за хората, но окислителната му способност убива всички бактерии и вируси.

При спазване на другите мерки, които са лична отговорност на всеки, особено на родителите, озонаторът ще повиши сигурността на децата в училище, уверени са дарителките.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular