Monday, May 6, 2024
HomeРегионФестивалът „Мома пее, гора се люлее“ оглася Сапарева баня през август

Фестивалът „Мома пее, гора се люлее“ оглася Сапарева баня през август

В курорта подготвят и Ден на Сапарева баня

Международният фолклорен фестивал „Мома пее, гора се люлее“ ще се проведе за шести път в Сапарева баня на 13 и 14 август. В средата на август като продължение на фестивала в курорта ще има и друг празник – Ден на Сапарева баня. И двете събития тази ще бъдат на сцената на амфитеатър „Гейзера“. Във фестивала „Мома пее, гора се люлее“ могат да участват всички групи, състави, ансамбли и индивидуални изпълнители в областта на българския фолклор. Той е с конкурсен характер. Няма възрастови ограничения за участие. Възрастта е от значение само в конкурсната програма и при оценяването. Желаещите да участват трябва да изпратят заявки, като срокът е до 8 август.
Фестивалът се организира от община Сапарева баня, Народно читалище „От извора – 2013“ и телевизия „Родина“. Организаторите канят за участие ансамбли от страната и чужбина. Поканата е публикувана на сайта на общината, откъдето може де се изтегли и прикачен файл със заявка за участие.

„Възобновяваме фестивала, който миналата година не бе проведен заради пандемията. Преди това винаги беше в края на м. май, по време на майските празници. Сега ще бъде в средата на август, като вече има проявен интерес за участие. Подготвяме и още един празник – Ден на Сапарева баня, който ще бъде непосредствено след фестивала, на 15 август (неделя), без конкурсен характер. Така ще отбележим и християнския празник Голяма Богородица”, каза Юлия Йорданова, която е сред организаторите.

Всички участници във фестивала получават грамоти. За класираните на първите 3 места в различните категории се предвиждат диплом и статуетка. За тази награда могат да се борят представилите се с най-добър музикален съпровод, най-атрактивно изпълнение. Има и награда за цялостен принос  и съхранението на българския фолклор, като носителите й отново получават диплом и статуетка. Предоставят се и специални награди – от кмета на общината, телевизия „Родина”, НЧ „От извора – 2013“. Има и специална награда в памет на доайена на танцовото изкуство за детски танцов състав- Костадин Руйчев (заснемане на видеоклип), която е за певчески и танцови групи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular