Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаФондацията на дупничанина Георги Чараклиев иска да спаси уникалното дърво „Дабо на...

Фондацията на дупничанина Георги Чараклиев иска да спаси уникалното дърво „Дабо на свети Йован” край Скрино, включи го в национален конкурс

Фондация „Свята България” на дупничанина Георги Чараклиев участва в конкурса „Дърво с корен 2018” със свое уникално предложение, а именно многовековния цер (вид дъб) край село Скрино. Дървото е известно още като „Дабо на свети Йован” и неговата цялост е застрашена и има нужда от оздравителни процедури, а спечелването на първото място ще му осигури както известност, така и възможност за специални грижи.
То се намира на границата – „мушата”, на землищата на селата Скрино и Пастух. Отстои на около 5 км западно от първото и около 3 км югоизточно от второто населено място. Вековното дърво е разположено в малка седловинка в Руен планина сред поляни и смесена гора от различни ниски дървета и борове.
Обектът представлява многовековно дърво – цер (вид дъб), и е почитан от населението на околните села за свято.

„Дабо на свети Йован” се нуждае от оздравителни процедури, за да бъде запазен.

„Дабо на свети Йован” е аналогично дърво на несъществуващия вече вековен бор край Руенския манастир, на който имало белег от въжето, с което св. Йоан Рилски връзвал теленцето си. Така и „Церо” е свързван от местните хора с живота на светеца. Дървото не е изследвано от специалисти, но има предполагаема възраст около 1000 години.
Мястото е със силно излъчване и всеки посетител може да се убеди в това, да се зареди с енергия.
„Това е ежегоден конкурс, който е много интересен. Моята фондация „Свята България” дава това предложение, защото това дърво е в нашия регион. Имаме още четири конкуренти от други места в страната. Надявам се да получим достатъчно гласове, за да спечелим. Победителят ще добие известност, ще привлече вниманието на обществеността и ще дойдат специалисти. Дървото съхне и искаме то да бъде запазено. Друго много важно нещо е, че победителят от конкурса в България ще участва в „Дърво с корен” за цяла Европа, където ще се съревновава с подобни дървета от целия континент. Много се надявам хората в региона да гласуват”, каза пред „Вяра” Георги Чараклиев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular