Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаФотоволтаична централа ще захранва ГУМ в Дупница, ще продава ток и на...

Фотоволтаична централа ще захранва ГУМ в Дупница, ще продава ток и на свободния пазар

Кметът инж. М.Чимев обмисля инвестиции и в други общински дружества

Приемна комисия на мощности осъществи проверка на изградената фотоволтаична централа на покрива на ГУМ-Дупница. Освен членовете на комисията, на място бе и кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, който провери крайния резултат от предприетата инвестиция.

„Това е първото общинско дружество, което предприема подобна инвестиция разположена върху над 800 кв.м. Преди да се премине към инсталирането на фотоволтаиците се наложи ремонт на покрива, а сега вече начинанието е в заключителна фаза. 130 000 лв без ДДС е инвестицията за централата от кредит и собствени средства. Не е изключено да помислим подобно начинание и за други общински дружества, където позволява подобна инвестиция“, коментира инж.Чимев.
„Ремонтът на покрива и самата централа са на стойност общо над 200 000 лева. Освен за ползване, ще бъде и продаван ток, като предстои да бъде избран купувача след подбор на оферти. 30% намаляване на разходи за ел.потребление при пълни мощност показват изчисленията, като цялата инвестиция ще бъде покрита за 3 години“, съобщи управителят на ГУМ Цветанка Вуковска.

RELATED ARTICLES

Most Popular