Sunday, May 5, 2024
HomeОживлениеФотографът Асен Великов в плен на Сурва в Ярджиловци

Фотографът Асен Великов в плен на Сурва в Ярджиловци

Асен Великов – един от най-популярните фотографи на българските традиции и събитията, които ги съпътстват, запечати за поколенията празникът Сурва в пернишкото село Ярджиловци.

Освен самия обичай, той е заснел усмивките, радостта и вълнението на отделните хора – участници в ритуалните танци. Не просто снимки за спомен, а откраднати емоции.

Снимките на Великов, съхраняващи визуалната памет за българския фолклор, традиции и обичаи в Ярджиловци, вече събират хиляди харесвания в социалните мрежи.

„Никой от присъстващите не беше облякъл кожите и сложил чановете за да се снима. Нима мислите, че стоят 3-4 часа с 30-40 кг желязо на кръста само да се снима?? Тези хора (мъже, жени, деца) чакат Местната Сурва с тръпка да изживеят ритуала (огъня, шествието, танците) не за да ги снимаме ние и да ги одумват големи и малки специалисти пред компютрите, а защото живеят с този обичай и традиция.

По лесно щеше им е в къщи на топло и спокойно, но те искат навън с чановете, с приятелите, със семейството си, защото цялото село беше навън, без да мислят кой как ще ги одумва. Традициите не са в коментарите във фейсбук, а навън сред тези, които ги тачат, подклаждат и им дават живот и бъдеще“, сподели Асен Великов.

RELATED ARTICLES

Most Popular