Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаХайгашод Агасян пя с децата в дупнишкото ОУ „Евлоги Георгиев”

Хайгашод Агасян пя с децата в дупнишкото ОУ „Евлоги Георгиев”

 Една песен може да извиси и спаси душата, категоричен е композиторът

Хайгашод Агасян гостува на дупнишкото училище „Евлоги Георгиев”. Известният български композитор, инструменталист, поет и певец изнесе концерт пред учениците от началния етап. Децата от сърце аплодираха автора на част от песничките, които изучават в часовете по музика, и пяха с него.
Изпълнителят нарече „специални” песните, които пее за най-малките си почитатели. Отбеляза, че за трети път гостува на училище „Евлоги Георгиев”, което е сред най-добрите учебни заведения в района.
„Една част от песните са нови, от нови дискове, неща, които съм правил през годините. Има, разбира се, и песни, които децата са учили и са в учебната им програма, дори песни от детската градина. Зареждам ги емоционално и аз се зареждам покрай тях. Младостта си отива, но душата не ще да се предаде, така че детството е много хубаво нещо”, каза Хайгашод Агасян.
Дали му е до песен в това време на пандемия и война, попитахме именития композитор. „Всички знаем поговорката „Който пее, зло не мисли”. Великият Николай Бинев навремето в театъра каза продължението на тази много хубава мисъл: „На този, който мисли, не му е до песен”. И въпреки всичко едно стихче, една песен може да извиси душата ни и да я спаси в днешно време, в тази злоба, в тази непредсказуемост за утрешния ден. Аз смятам, че съм полезен именно с изкуството на тези прекрасни деца и те ще ме заредят, и аз ще ги заредя емоционално”, бе отговорът.
„Мама“, спечелила Гран При от международен фестивал, заедно с „Хей, приятелю, здравей!”, „Крокодил” и още много други обичани песни зарадваха децата.
Както е известно, Хайгашод Агасян е носител на Голямата награда на „Златния Орфей” /1993/ и Първа награда от 1994 г. През 1997 г. е отличен с Приза на ООН на радиоконкурса за тийнейджърска песен. Известната „Не остарявай, любов” е носител на награда за най-романтична любовна песен. Агасян е издал компактдисковете с песни за деца – „Вълшебното хапче”, „Да протегнем на някой ръка” и „Хей, приятелю, здравей!”.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular