Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаХидроизолация бави богослуженията в храма „Св. Никола” в Дупница

Хидроизолация бави богослуженията в храма „Св. Никола” в Дупница

Архиерейският наместник Георги Паликарски: Надяваме се за празника Летни свети Никола черквата да заработи

Работата по хидроизолацията на църквата „Свети Никола” в Дупница забавя превръщането й в действащ храм. И на този Никулден черквата няма да може да приюти миряните. Очаква се това да се случи догодина за празника Летни свети Никола.
„В момента се прави хидроизолацията на южната страна на църквата, откъдето идва влага и съсипва стени, стенописи, икони. Възобновяването на богослуженията се отлага, тъй като работата по хидроизолацията е много трудоемка. Гробовете са много близко до сградата и всичко се копае на ръка, за да не се повредят. Още се работи и в самата черква. Олтарът и стените са направени, сменена е дограмата, но предстои реставрация на запазени стенописи и икони. Не е направено и обзавеждането – ще се поставят килими, осветителни тела. Надяваме се за 8 май, когато е празникът Летни свети Никола, а дори и преди тази дата черквата да заработи. Знаете, че това е най-старата църква в Дупница, на близо 200 години. Строена е през 1844 г. от майстор Миленко, който е изградил южното крило на Рилския манастир. Преди това там е имало друг храм от дърво, за който краеведът Никола Лазарков пише, че е бил изгорен. Храмът е уникален със своята акустика. Тя се дължи на факта, че черквата има 12 вътрешни кубета”, обясни архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия.
Както сме писали, ремонтът на храма тече от няколко години. В продължение на повече от 30 г. черквата е оставена да пустее и да се руши. Затворена е, след като използването на старите гробища, в чийто двор се намира, е спряно.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular