Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаШаранът и пъстървата най-предпочитани за Никулден в Дупница

Шаранът и пъстървата най-предпочитани за Никулден в Дупница

  • Рибник с ориз и лук и пълнен шаран с орехи са сред топрeцептите на дупничанки

  • Именикът Николай не сяда без пъстърва: който я яде без бяло вино, да му побелеят очите като на рибата

Риба за всеки джоб може да се намери в Дупница преди Никулден. В навечерието на големия християнски празник обиколихме търговските обекти в Дупница, за да проверим цените и асортимента от рибни видове.
Зареждането с тях е на ниво – има риба за всеки вкус и на различни цени.
Цялата скумрия струва около 4 лева за килограм, докато мерлузата е 8 лева. В някои от големите магазини предлагат и прясна и почистена риба с произход от Гърция: ципурата върви за 12 лева на килограм, а лавракът е 15 лв./кг.


Различните магазини в Дупница бяха най-заредени с шаран, който всяка година е най-предпочитаният за трапезата. Цената му за килограм варира от 5,50 до 6,50 лева. Някои от продавачите споделиха, че и пъстървата е доста търсена в последните дни.
По традиция в много български домове на Никулден се приготвя пълнен шаран или рибник. Разговаряхме с две дупничанки, докато си избираха риба за 6 декември. Те заявиха, че се запасяват от по-рано, за да имат достатъчно време за приготвяне на празничното ястие.
Възрастните жени казаха, че цените са очаквани и нормални в сравнение с други продукти.
Едната сподели, че е решила да приготви пълнен шаран с орехи, моркови, ориз и подходящи подправки, а другата ще готви рибник с ориз и лук.
В близост до един от големите хипермаркети в Дупница срещнахме човек, който утре има имен ден. Никола ни сподели кой е любимият му вид риба и с какво я консумира.
„Всеки почита този голям празник. Знаете, че ние, българите, сме си така – уважаваме традициите и се подготвяме подобаващо за всеки християнски празник. Моята любима риба е балканската пъстърва. Не я правя по някаква специална рецепта, но за Никулден е задължително на моята маса. Има стара приказка, че пъстървата казва така: „Който ме яде без бяло вино, да му побелеят очите като моите“. Това е, защото като я изпържиш, очите на пъстървата стават бели. Задължително е да се консумира с бяло вино, иначе не става“, разказа Никола.


„Всеки, който иска ме почете и уважи, е добре дошъл на празника ми!“, завърши с усмивка възрастният дупничанин.
Който каквото избере, важното е да се спази хубавата традиция.
На Никулден дупничани ще изпълнят градските църковни храмове и ще запалят свещички за здраве и благополучие пред иконата на св. Никола.
А вечерта многото именици ще поканят най-близките си, за да почерпят за празника и да се повеселят.
Големият християнски празник е избран от община Дупница за деня, в който ще бъдат запалени коледните светлини на площад “Свобода”.
Екипът на вестник „Вяра“ честити на всички, носещи името на св. Никола, и им пожелава здраве, щастие и благоденствие.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular