Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникХиляди перничани запалиха факли на Сурва, поверието:  Колкото по-силно звънят хлопатарите, толкова...

Хиляди перничани запалиха факли на Сурва, поверието:  Колкото по-силно звънят хлопатарите, толкова по-далече ще избягат демоните

Перник отново е в плен на най-шумния и колоритен обичай „Сурва“. За местните жители нощта на 13 срещу 14 януари е най-чаканият момент в годината. Вълшебната нощ на „Сурва“ изживяха хиляди перничани, които с нескрито вълнение наблюдаваха живата и до днес новогодишна обредност.
“Сурова е традиция, която е в корена на българина и се радвам, че точно тук в Перник тя има своето продължение векове наред”, сподели зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев. Той подчерта, че е изключителна красотата на традицията и на вярата, защото на Сурова никой не излиза в мразовитата нощ по задължение. Стотици хора се събират в центъра на населените места, пленени от красотата и магията на пъстрия и шумен зимен обичай. Зимният обичай „Сурова“ е характерен за селищата около Перник, Брезник, Земен и Радомир и е заложен в кръвта и в паметта на местните хора, а традицията се предава от баща на син и така от незапомнени времена. Вярването гласи, че колкото по-силно звънят хлопатарите, толкова по-далече ще избягат злите сили.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular