Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесХлябът в Дупница поевтинява! Собственик на фурна: На ръба сме, едва оцеляваме

Хлябът в Дупница поевтинява! Собственик на фурна: На ръба сме, едва оцеляваме

Никъде не се говори за заплатите на работниците, които работят цяла нощ на пещта, каза Димитър Бакалов от Благоевград

Мярката за премахване на ДДС върху и брашното и хляба повлия на цената на насъщния в много от магазините в Дупница. След премахването на данъка хлебопроизводители и търговци започнаха да свалят цените. В същото време производители признаха, че на този етап не могат да си позволят намаление, тъй като това ще е пагубно за и без това изнемогващия им бизнес. Какво се случва с цените на хляба след отпадането на ДДС, проверихме в няколко от магазините от големи вериги и попитахме в един от най-известните дупнишки магазини за хранителни стоки в центъра на града, и във фурна в едно от съседните села.
„От 9 юли, след като влезе в сила законът, цените на хляба бяха намалени с 20 %. При нас на абсобютно всички видове хляб цената е с 20 % по-ниска от реалната”, каза управителката на магазина, предлагащ богато разнообразие от хляб – пшеничен, диетичен, типов, пълнозърнест, ръжен и др. видове.
В момента най-евтиният хляб в този магазин е 1, 40 лева, а най-скъпият – 1, 75. В магазини от големите вериги в града има хляб и на доста по-ниска цена – например 90 стотинки за типов хляб от 500 грама.
„Ние сме малък производител и когато се вдигнаха цените, увеличихме и нашите, но с малко. Затова сега не сме намалявали. В момента са в диапазона от 80, 90 стотинки, има и над 1, 20 лева, зависи от грамажа. Произвеждаме хляб от 500, 700 грама, от 1 килограм. Ние сме винаги на ръба на оцеляването, а в последните 2 години положението е още по-тежко – мислим как да издексаме до следващия ден. Пандемия, война, по-скъп ток – при положение, че съм плащал по 2 000 – 2 500 лева, в един момент давам 10 000 – 11 000 лева месечно. Не говорим за другите цени, всичко поскъпна”, каза собственикът на фурната, който настоя да остане анонимен.
Преди дни председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева оповести, че в цялата страна хлябът е поевтинял с 20 на сто. „Информацията, която имаме, тъй като ние сме доставчици навсякъде на хляб, е, че масово са свалени цените. Няма населено място в България, където да не са по-ниски цените”, каза Кукушева.
Според проучване на национално ниво хлябът наистина поевтинява, но не навсякъде с очакваните 20 процента. Намалението е средно с около десет процента, то е от 5 до 40 стотинки, в зависимост от вида на хляба и на търговския обект. Производители обясняват, че премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата. Те смятат, че цената на хляба до месец отново ще се повиши. Някои посочват, че ще стигне и до 3 лева.
Между 15-20 на сто е спаднала цената на хляба в Пернишко
Между 15-20 на сто е спаднала цената на хляба в Пернишко в резултат на отпадането на ДДС ставката, установи проверка на БТА. Големите търговски вериги продават по-евтин хляб с 20%. В по-малките магазини търговците обаче обясняват, че при доста хлебопроизводители намалението е с 15 % заради досегашни загуби от поскъпването на електроенергията. По-малките пекарни, които не са регистрирани по ДДС, са запазили старата си цена.
Така 650 г бял хляб, нарязан и опакован и същият грамаж типов хляб може да се купи срещу 1,19 лв. (при стара цена 1,49 лв.), ръчен бял от 600г струва 1,43 лв. ( при стара цена 1,79 лв.), Добруджа 650г – 1,48 лв., (при стара цена 1,85 лв.). Новите цени на насъщния варират от 1,19 лв. до 1,80 лв. в зависимост от вида на брашното, грамажа и фирмата – производител.
Ако купуваш всеки ден по един хляб, печелиш по един на седмица, което никак не е малко, пресмята пред БТА Васил Станимиров – кмет на най-малката община в региона Ковачевци и бивш хлебопроизводител. Той прогнозира последващо намаляване на продажната стойност на насъщния заради очаквано стабилизиране на цените на електроенергията и горивата. Кметът обаче е притеснен от поскъпването на фуражите, което по думите му, ще рефлектира върху цената на месото.
Цената на хляба в Благоевградско е с 25 ст. по-ниска
Цената на хляба в Благоевградско е с 25 ст. по-ниска от началото на седмицата, каза за БТА председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Петър Иванов. От много време се говори, че трябва да се случи промяната в ставката на ДДС за хляба, допълни той. Още от понеделник в областта хлябът е с нова, по-ниска цена. Увеличение обаче е възможно да има и това зависи дали ще има промяна в цената на житото, допълни той.
На същото мнение е и хлебопроизводителят и собственик на закусвални в Благоевград Димитър Бакалов. По думите му поевтиняването на хляба е труден момент, защото цената му зависи от много други фактори – цената на горивата, на електрическата енергия, както и от цените на влаганите продукти. Бакалов посочи, че от август миналата година има увеличение на всичко, това е особено осезаемо при продуктите, които се използват за закуските, където увеличенията на стоките, необходими за направата им, е от два до три пъти.
Никъде не се говори за заплатите на работниците, а това са хора, които работят цяла нощ на пещта, за да извадят топъл, пресен хляб, каза още Димитър Бакалов. Той посочи, че са необходими увеличения на заплатите на работещите в бранша, което да задържи наетите хора в сектора.
Цената на хляба зависи и от цената на пшеницата тази година. „Никой от хлебозаводите не работи до последния чувал брашно, всеки има по 10-20 тона брашно във фурната и докато ги изработи минава време“, каза още Бакалов и допълни, че хлебопроизводителите все още работят с брашно от миналогодишната реколта пшеница. Ако цената на житото тази година е по-висока, това неминуемо ще доведе до увеличение по веригата, допълни той.

RELATED ARTICLES

Most Popular