Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияЦИК проведе втори експеримент за гласуване с машини

ЦИК проведе втори експеримент за гласуване с машини

Централната избирателна комисия (ЦИК) провежда в Доброславци симулация на изцяло машинен вот, какъвто ще има в повечето секции на изборите на 11 юли. Това е вторият подобен експеримент, а целта е да се разбере в колко секции ще трябва повече от една машина.

“Целта е да установим капацитета на едно устройство за машинно гласуване. В една ситуация, която е близа до средностатистическата в страната. Благодарение на тези данни можем да преценим в кои секции да поставим повече от едно устройство”, каза пред Нова тв зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Събират се данни за пола, възрастта и образованието на идващите в експерименталното гласуване. Установява се и дали хората досега са гласували с машина.

“Целта е да изследваме – да видим какви са реакциите на тези групи и къде да съсредоточим вниманието си при подготовката и при разяснителната кампания”, посочи Томов.

Първото експериментално гласуване се проведе преди дни в сградата на ЦИК в София. Тогава за 1 час гласуваха 75 души. Тогава Томов определи резултатите като “умерено оптимистични” и добави, че при първия експеримент е участвала “сравнително безпроблемна група избиратели – с градски профил, вероятно с висок образователен статус”.

В Доброславци експериментът продължи, докато гласуват поне 100 души и няма определено време. Този в София имаше за цел да види при голяма натовареност колко души могат да гласуват за 1 час.

Вероятно ще има и още една симулация на вот с машина – в Сливница. След като и той приключи, ще се направи анализ на резултатите от трите експеримента, за да може ЦИК да прогнозира къде и колко допълнителни устройства ще трябват, за да мине изборният ден без напрежение и опашки. / mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular