Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаЦърквата „Успение Богородично” в Крайници се подготвя за храмовия си празник

Църквата „Успение Богородично” в Крайници се подготвя за храмовия си празник

Един от най-старите храмове в Югозапада спешно се нуждае от ремонт

Дни преди големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица се срещаме с отец Радослав Ваклин и заедно посещаваме единия от храмовете в село Крайници.

Той е построен през 1851 година, а уникалните му стенописи са дело на майстори от Самоковската школа, включително и на Захари Зограф.

Храмът – паметник на културата, се готви и тази година за своя празник въпреки критичното състояние на покрива му. Още в събота преди празника ще бъде организирано литийно шествие с икони на света Богородица от храма „Възнесение Господне” до църквата „Успение Богородично” и ще бъде отслужено вечерно богослужение с петохлебие. На другата сутрин, 15 август, ще бъде отслужена утринна служба, света божествена литургия и водоосвещение и ще се благослови приготвеният курбан. Дарители всяка година осигуряват жертвените овце – обикновено около 15 на брой. И тази година миряните ще могат да получат от осветения курбан за здраве, а събраните средства ще бъдат използвани за ремонт на храма.

Отец Ваклин призовава хората, които радеят за запазване на християнското и културното ни наследство, да помогнат за спасяването на старинната църква. Съществува опасност от пропадане на свода на покрива. Керемидите са счупени и разместени, а множеството течове унищожават уникалните стенописи и икони.

Преди около двадесет години е изграден навес при притвора на храма, но поради липса на средства е покрит с ламарина и по този начин е нарушен цялостният архитектурен ансамбъл.

Необходимо е да бъде направен основен ремонт на целия покрив и да се покрие с керемиди и изграденият навес. Трябва да се направи и реставрация на стенописите.

Дарителската сметка, на която могат да се превеждат средства за ремонт на църквата „Успение Богородично”, е:

 

IBAN: BG44IABG74901000932101

 BIC: IABGBGSF

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular